Made in Holland. Gerdie Bade-van der Weerd verzamelt miniatuur kerststallen. De grootste uit haar collectie is er één die ze thuis maakte, toen corona het reizen sterk beperkte.
Made in Holland. Gerdie Bade-van der Weerd verzamelt miniatuur kerststallen. De grootste uit haar collectie is er één die ze thuis maakte, toen corona het reizen sterk beperkte. Jaap van den Broek

Gerdie Bade-van der Weerd uit Soest heeft ruim 600 kerststallen uit 53 landen

19 december 2021 om 11:00 Mensen

SOEST Het begon in 1997 na een bezoek aan de Geboortekerk in Bethlehem, gebouwd op de plek waar volgens de overlevering Jezus is geboren. ,,Toen ik weer buiten kwam zag ik een olijfhouten kerststal en dacht: ik ga ‘m kopen.” Inmiddels heeft Gerdie Bade-van der Weerd meer dan 625 kerststallen en -groepen uit 53 landen.

Kerststallen en -groepen hebben over de hele wereld de creativiteit van de mens geprikkeld. De ene kerststal is de andere niet. Ze zijn er in alle soorten en maten, in uitvoeringen die iets zeggen over de cultuur van het land, soms de identiteit uitbeelden van de streek waar ze zijn gemaakt.

De miniaturen die Gerdie Bade verzamelt zijn daar het zicht- en tastbare bewijs van. Voor haar heeft vrijwel elke kerststal of -groep een eigen verhaal. Want het merendeel schafte ze zelf aan, niet zelden in in het land waar ze gemaakt zijn.

In de Soester Courant van woensdag 22 december vertelt ze er uitgebreid over.

Door Johan van Beek

Afkomstig uit v.l.n.r. Amerika, Polen (Krakau), Israël (Bethlehem) en Italië (Siracusa).
advertentie
advertentie