Fred Heidinga was onder andere voorzitter van Stichting Comité 4 en 5 mei.
Fred Heidinga was onder andere voorzitter van Stichting Comité 4 en 5 mei. Jaap van den Broek

Verbinder Fred Heidinga (65) overleden

16 december 2021 om 22:57 Mensen

SOEST Fred Heidinga is woensdag op 65-jarige leeftijd overleden. Hij werd in Soest alom gewaardeerd voor zijn vele verdiensten in de lokale samenleving. In brede kring wordt hij getypeerd als een verbinder die samen met anderen zich wilde inzetten voor de Soester samenleving.

,,Hij vond het leuk om met mensen in de gemeenschap samen iets moois te doen voor Soest. Hij voelde het ook als een maatschappelijke plicht om dat te doen”, zegt zijn weduwe Joan Heidinga.

Dat deed Heidinga op diverse manieren en in verschillende hoedanigheden. Sinds oktober 2019 was hij raadslid namens de VVD, waarvoor hij eerder op de achtergrond al veel werk verzette. Burgemeester Rob Metz omschrijft Heidinga als iemand die buiten de raadszaal altijd de verbinding zocht. ,,Hij was authentiek, oprecht, integer, welbespraakt en niet te vergeten vol humor! Namens alle gremia die ik vertegenwoordig kan ik zeggen dat dit ons raakt, we zijn erg van slag.”

Ook Cees Vos, Heidinga’s voorganger als voorzitter van Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, stelt dat Heidinga altijd maatschappelijk bezig was. Toen Vos naar een opvolger zocht, werd hij in contact gebracht met Heidinga. ,,Ik had meteen een goed gevoel en hij zei eigenlijk meteen ja. Zoiets ligt mij wel, zei hij. Fred was iemand die het gedachtegoed 40-45 heel hoog in het vaandel had staan.”

KANSEN Heidinga bekleedde veel (vrijwilligers)functies in Soest, overal en altijd in het belang van de gemeenschap, in het algemeen dan wel in de kring waarin hij actief was. Hij was, samen met onder anderen Koos Nieuwland, betrokken bij de oprichting van de Stichting Leergeld die kinderen en jongeren met weinig (financiële) mogelijkheden kansen biedt om zich te ontplooien.

Heidinga spande zich in voor het Prinsjesdagontbijt van GIDS Netwerk, en was jarenlang actief binnen de Protestantse Gemeente Soest. Hij was er onder meer voorzitter van de Centrale Kerkenraad. Ook was Heidinga een graag geziene figuur binnen de Rotary Soest-Baarn, waarvoor hij zich inspande, onder anderen in de rol van voorzitter.

Heidinga voelde overal de sfeer aan en kon daarin een (verbindende) rol spelen, zonder iemand te kort te doen. Het enige waar hij niet mee kon omgaan was wantrouwen.

LEVENSMOMENTEN Beroepsmatig was Heidinga (zelfstandig) vastgoedadviseur voor overwegend maatschappelijke organisaties. Daarnaast had hij een eigen eenmansbedrijf opgericht: Momens. Als ceremoniemeester verzorgde hij op professionele wijze bijzondere levensmomenten, zoals een bruiloft, de geboorte van een kind, een 21e verjaardag of een huwelijksbelofte die geliefden opnieuw wilden uitspreken. Momenten in het leven die gemarkeerd konden en mochten worden. In dezelfde rol begeleidde hij ook veel afscheidsbijeenkomsten, onder anderen die van Paul Smit, oud-eigenaar van de Soester Courant, in 2020 op het hoofdveld van SO Soest.

BESCHEIDEN Achter de schermen zette Heidinga zich in voor burgers die in de laatste fase van hun leven verkeerden. Hij las ze voor, of nam ze mee naar iets waar ze altijd zo graag naar toe gingen. Het typeert volgens Joan Heidinga zijn betrokkenheid bij de medemens en laat ook zien dat Heidinga niet iemand was die op de voorgrond trad, ook al vroegen in de letterlijke zin zijn maatschappelijke functies daar vaak om. ,,Hij was betrokken, dienstbaar, een verbinder en bescheiden. Zijn werk met Momens was eigenlijk meer een hobby.”

De laatste fase van Fred Heidinga zelf was er één van zeer korte duur. In november kreeg hij een medische diagnose die weinig hoop bood op een gunstig perspectief. Het ziekteproces versnelde zich vervolgens in een onverwacht tempo, dat zijn overlijden woensdag toch nog plotseling kwam.

Bij aanvang van de gemeenteraadsvergadering werd donderdag een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan verbinder Fred Heidinga.

Door Johan van Beek

Fred Heidinga voelde het een maatschappelijke plicht om zich in te zetten voor de (lokale) samenleving.
advertentie
advertentie