Buiten Soest is een ander Ruitervignet nodig.
Buiten Soest is een ander Ruitervignet nodig. Jaap van den Broek

Ruitervignet buiten Soest via Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

8 december 2021 om 08:34 Recreatie

SOEST Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug is online te bestellen. Het is verplicht vanaf 1 januari 2022 voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied lopen. Dit zijn verschillende terreineigenaren op de Utrechtse Heuvelrug overeengekomen.

De gemeente Soest heeft ook een eigen ruitervignet. Met Soest is de afspraak gemaakt dat ruiters/menners die in het bezit zijn van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug, ook binnen het vignetgebied van Soest mogen rijden. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest.

ONDERHOUD De terreineigenaren willen de paardenpaden behouden, maar voor het onderhoud is een bijdrage van de ruiters en menners nodig. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als uitvoerende partij voor het ruitervignet. Het gaat om een padennet van ruim 200 kilometer lengte.

Jarenlang konden ruiters en menners gratis gebruik maken van de gebieden op de Utrechtse Heuvelrug. De afgelopen jaren hebben bezuinigingen en een terugtredende overheid tot gevolg gehad dat er minder geld is voor natuur en recreatie, terwijl het wel steeds drukker wordt in de natuurgebieden. Het kost terreineigenaren veel moeite om de voorzieningen in het gebied op orde te houden. De gebruikersbijdragen van het vignet bieden hier een oplossing voor.

BESTELLEN Het ruitervignet is te bestellen via www.ruitervignetuh.nl. Een regulier jaarvignet voor menners, ruiters, maneges en andere hippische ondernemers kost 60,00 euro. Een maandvignet kost 25,00 euro, een weekvignet 15,00 euro, een dagvignet 7,50 euro. Voor families en bijrijders is er het meerpersoons jaarvignet voor 90,00 euro. Hiermee kunnen meerdere familieleden of bijrijders (met een maximum van drie) één jaarvignet aanschaffen als ze samen op een paard rijden. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor een digitaal vignet. Deze moeten gebruikers uitgeprint of op hun mobiele telefoon bij zich hebben vanaf 1 januari 2022.

GELDIG Op dit moment doen mee: Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeenten Soest, Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn en de landgoederen Eyckenstein, Remmerstein en De Kleine Hoogstraat en het recreatieterrein RCN Het Grote Bos. Deze partijen tekenden de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op www.ruitervignetuh.nl is een actueel overzicht van waar het vignet geldig is.

Terreineigenaren die interesse hebben om mee te doen met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug kunnen contact opnemen met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug info@np-utrechtseheuvelrug.nl

advertentie
advertentie