Afbeelding
BDUmedia

Provincie wil steun van Rijk voor lokale media zoals Soester Courant

19 november 2021 om 11:28 Economie

SOEST/UTRECHT Onafhankelijke media zijn onmisbaar in een democratie, stelt Provincie Utrecht. Voor het functioneren van de lokale democratie zijn lokale media dan ook essentieel. Voor veel Nederlanders zijn lokale media een belangrijke bron van informatie over wat zich dichtbij afspeelt.

Maar op veel plekken staan lokale media onder druk. De gemeenten Amersfoort, Leusden, Oudewater en Woerden en de provincie Utrecht uitten hierover hun zorgen in een brief aan demissionair minister Slob. In de brief vraagt de regio minister Slob om hulp. Goede samenwerking tussen Rijk en regio is nodig om lokale en regionale media in stand te houden en noodzakelijke ambities rond vernieuwing en professionalisering te realiseren.

Eerder dit jaar deed de provincie Utrecht onderzoek naar de lokale media in de 26 gemeenten van de provincie. Hieruit kwam onder meer naar voren dat lokale media baat kunnen hebben bij het stimuleren van samenwerking, onderzoeksjournalistiek en innovaties.

Eind september ging de provincie Utrecht hierover met een breed palet aan (lokale) mediaorganisaties en gemeenten in gesprek tijdens een werkconferentie. Hier pleitte een meerderheid voor een structurele bijdrage om de informatievoorziening op lokaal niveau te verbeteren. De provincie Utrecht bereidt daarom nu een subsidieregeling voor die tegemoetkomt aan de bevindingen uit het onderzoek en de wensen van betrokken media.

Ook wordt in de brief aan Slob de nieuwe zendmachtiging voor Amersfoort en Leusden aangehaald (die met Radio Soest en RTV Baarn en LOS/Bunschoten gaat fuseren in Streekomroep Eemland1). Regelgeving en gebrek aan geld zouden media belemmeren hun ambities en innovaties te verwezenlijken, aldus de briefstellers.

OVERHEIDSSTEUN Lokale media kampen met dalende reclame- en advertentie-inkomsten. Tijdens de coronaperiode daalden die inkomsten nog harder. Reden voor zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen, om eerder al op overheidssteun aan te dringen.

advertentie
advertentie