Twee voortrekkers  van de herenboeren in Soest, Henk Vroom (links) en  Ronald van der Vight, voor de Willemshoeve.
Twee voortrekkers van de herenboeren in Soest, Henk Vroom (links) en Ronald van der Vight, voor de Willemshoeve. Hans Veltmeijer

Herenboerderij flinke stap dichterbij

12 november 2021 om 13:30 Natuur en milieu

SOEST De plannen waren al rond en politieke steun was al uitgesproken voor een herenboerderij in Soest, nu is het college ook officieel akkoord met het huidige plan op de Willemshoeve. Dat voorziet ook in dagbesteding voor mensen met vroege dementie. Alleen horeca wijst het college af.

Vier jaar waren ze op zoek naar een geschikte plek, de initiatiefnemers voor een herenboerderij in Soest. En toen kwam alsnog de hoofdprijs: koninklijke grond rond Paleis Soestdijk, in Soest en in Baarn.

Een gebied van zestien hectare tussen de Biltseweg en de Jachthuislaan en langs de Praamgracht werd aangekocht door de herenboeren, inclusief boerderij de Willemshoeve. Na het akkoord van het college kan de grond ook daadwerkelijk worden geleverd door de prinsessen Irene, Beatrix en Margriet aan de Herenboeren Willemshoeve. 

We zijn er uit met een boerenstel. We hopen nu dat die twee het gaan doen

BOERENSTEL De herenboeren bestaan zes jaar in Nederland. Het is een burgervoedselbeweging van mensen die met elkaar een kleinschalig gemengd agrarisch bedrijf oprichten en een boer in dienst nemen die exclusief voor hen en op duurzame wijze, het voedsel produceert dat zij willen eten. De herenboeren in Soest zijn na een zoektocht nu in een vergevorderd stadium met een boerenstel, laat voorzitter Henk Vroom van Herenboeren Willemshoeve weten. ,,Wij zijn er uit, we hopen nu dat ze het gaan doen.” Het stel komt niet uit Soest maar zal hier wel gaan wonen wanneer het besluit het werk op zich te nemen.

In de Soester Courant van woensdag 17 november het uitgebreide verhaal over de locatie voor herenboeren Soest.

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie