Afbeelding
pixabay

Soest: ‘Zorgvuldigheid voor snelheid bij aardgasvrije wijken’

11 november 2021 om 12:42 Natuur en milieu

SOEST Gemeente Soest zegt enthousiast te zijn over het landelijke Klimaatakkoord. Aardgasvrije woningen en bedrijven in 2050 zijn óók nodig om klimaatverandering tegen te gaan, vindt het gemeentebestuur. Dit moet wel haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen vindt wethouder Nermina Kundic.

,,Een zorgvuldige aanpak samen met inwoners vraagt om voldoende tijd en geld. Wij stellen daarom geen Transitievisie Warmte vast in 2021, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord, aldus de wethouder.

Aan voldoende tijd en geld ontbreekt het momenteel, verklaart Kundic. Voor de Transitievisie Warmte onderzocht de gemeente welke wijken op welke manier van het aardgas af kunnen. Daarbij keek de gemeente ook welke wijken als eerste aan de beurt kunnen komen en welke later. College en gemeenteraad stellen de visie pas vast als de gemeente ook samen met inwoners aan de slag kan met de visie.

WARMTEVISIE Na vaststelling wil Soest samen met inwoners onderzoeken hoe de eerste wijken over kunnen stappen op een duurzame manier van verwarmen. De gemeente is in gesprek met het rijk (via de VNG) over wat hiervoor nodig is.

Soest vindt dat inwoners voldoende invloed moeten hebben op de Transitievisie Warmte en de overstap naar aardgasvrij. De gemeente heeft daar onvoldoende middelen voor. Daarom ziet het er naar uit dat ze de Transitievisie Warmte niet vaststelt in 2021. De gemeente dient een motie in (bij de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten) om hier aandacht voor te vragen bij het rijk.

INITIATIEVEN ,,In de tussentijd blijven we inwoners aanmoedigen en helpen om energie te besparen en om huizen klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas. Dat doen we samen met Energie Actief Soest, Bedrijven Management Organisatie en Soester Energie. Veel inwoners treffen ook al maatregelen aan hun woning. Zij doen bijvoorbeeld mee aan collectieve inkoopacties of vragen advies aan een onafhankelijke plaatselijke energiecoach. Gelukkig maar, want stilzitten is geen optie”, aldus wethouder Kundic.

Meer informatie over energie besparen en opwekken op www.energieloket-soest.nl.

advertentie
advertentie