Een oud-adjudant bij de commando’s vertelt over zijn werk als sluipschutter.
Een oud-adjudant bij de commando’s vertelt over zijn werk als sluipschutter. Jan van Steendelaar

Bijzondere verhalen bij objecten in Nationaal Militair Museum

31 oktober 2021 om 08:00 Historie

SOESTERBERG Het Nationaal Militair Museum (NMM) staat vol met bijzondere objecten. Stuk voor stuk hebben ze een eigen verhaal, van de Bölkow-helikopter tot de Drnier-vliegboot. Er gaat vaak veel meer schuil achter een object dan men in eerste instantie denkt. In de maand november geeft het museum deze objecten een podium door hierover lezingen en wapencolleges te geven. 

Vroeger werd er gevochten met tanks en geweren en was dreiging zichtbaar. In 2021 is dat heel anders. ,,De grootste dreiging is dreiging die we niet kunnen zien. De situatie hier lijkt op hoe de Amerikanen zich twintig jaar geleden voelden vóór 11 september 2001, de dag van de aanslag op de Twin Towers en het Pentagon, en het neerstorten van een eveneens gekaapt vliegtuig in het dorp Shankesville.” 

CYBERWAR Pieten Cobelens, oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vertelt hierover op woensdag 3 november en op zondag 21 november in de lezing ‘Cyberwar: dichterbij dan je denkt!’. De lezing vangt op beide dagen aan om 15.00 uur.

SNIPERS
De meeste mensen kennen sluipschutters (snipers) uit Hollywoodfilms. Toch is het leven van zo’n sniper niet zo glamoureus als men misschien denkt. Ze liggen vaak uren in een greppel te wachten op dat moment van actie. Een oud-adjudant bij de commando’s vertelt op zondag 14 en vrijdag 19 november om 15.00 uur zijn persoonlijke verhaal: ,,Eén detail kan je leven redden als sniper.”

‘Van speer tot sabel’ is de titel van de lezing door conservator Jeroen Punt op vrijdag 5 en 12 november om 15.00 uur. Hij geeft de belangstellenden een uniek kijkje achter de schermen bij de vroege wapens. Tijdens deze sessie worden indrukwekkende wapens getoond.

VUURWAPENS Dat tegenwoordig nog steeds nagenoeg dezelfde patronen worden gebruikt als in de 19e eeuw zal nauwelijks bekend zijn. Ook dat buskruit pas in 1885 werd vervangen door rookzwak kruit. Conservator Mathieu Willemsen vertelt in zijn college vuurwapens op woensdag 24 en vrijdag 26 november om 15.00 uur alles over het gebruik van buskruit en kogels.

In november worden bovendien persoonlijke verhalen verteld bij verschillende objecten in de collectie van het museum, waaronder de Bölkow-helikopter, de Dornier-vliegboot, de B 25 Mitchel-bommenwerper en de Breguet Atlantic. In dit laatste toestel mogen de belangstellenden zelf een kijkje nemen in de cockpit.

advertentie
advertentie