Bezoekers wordt zaterdag weer de stuipen op het lijf gejaagd in 'Halloween-City'.
Bezoekers wordt zaterdag weer de stuipen op het lijf gejaagd in 'Halloween-City'. Archief Eempers

Soesterberg zet Halloween-traditie voort

24 oktober 2021 om 13:30 Activiteiten

SOESTERBERG De zogenaamde Amerikaanse wijk in Soesterberg verandert zaterdag 30 oktober van 19:00-22:00 uur in een spookstad. Dat gebeurt in het kader van de jaarlijkse Halloween-viering. Huizen zijn dan veranderd in enge grotten, kelders en woningen met duistere parkeerplaatsen. Er dwalen monsters, griezels en zombies rond om alle bezoekers de stuipen op het lijf te jagen.

Halloween is een feestdag die wat betreft de viering in Nederland z’n oorsprong vindt in Soesterberg. Daar zetten in de Amerikaanse wijk de gezinnen van de Amerikaanse militairen, die van 1954 tot 1994 op Soesterberg waren gestationeerd, de traditie van het thuisland voort.

FEESTDAGEN Hoewel het contact tussen de Soesterbergers en de Amerikanen in de veertig jaar dat zij er waren beperkt bleef tot vaak alleen maar hun meedoen op Nederlandse feestdagen, namen de Soesterbergers wel het enkele toen typisch Amerikaanse activiteiten over, zoals het barbecueën en de garageverkopen, en dus ook Halloween.

EVENEMENT Na het vertrek van de Amerikanen kwam de wijk met straatnamen als Mercury, Apollo en Gemini beschikbaar voor de eigen bevolking. Wat er daardoor ook veranderde, niet de traditie van de Halloweenviering. Deze groeide uit tot een evenement dat zelfs landelijke belangstelling trekt.

TRICK OR TREAT Halloween wordt vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd. Halloween, ook wel genoemd ‘All Hallows’ eve(ning)’, is de Engelse naam voor allerheiligenavond. In Soesterberg wordt het zoals elk jaar weer druk op 30 oktober. Als het donker wordt zullen kinderen aanbellen bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen ‘trick or treat’ (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). Allerheiligenavond is normaal gesproken op 31 oktober, de dag voor de het Keltische jaar begint, maar in Soesterberg is Halloween op zaterdagavond 30 oktober van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Jan van Steendelaar 

advertentie
advertentie