De rode bussen van W.C. Tensen maakten een halve eeuw deel uit van het straatbeeld in Soest en omgeving.
De rode bussen van W.C. Tensen maakten een halve eeuw deel uit van het straatbeeld in Soest en omgeving. Archief HVS

Historisch Café Soest over busonderneming W.C. Tensen

24 oktober 2021 om 08:00 Historie

SOEST De bussen van W.C. Tensen komen op dinsdag 2 november naar het Gildehuis. Niet fysiek, maar in verhaalvorm, geïllustreerd met beeldmateriaal. Het Historisch Café is die avond geheel gewijd aan de voormalige busonderneming en het openbaar vervoer in Soest.

Het café is een activiteit van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg. Die hield al eerder zo’n bijeenkomst, maar vanwege de enorme belangstelling - niet iedereen kon worden toegelaten - worden de rode bussen nog maar eens uit de remise gehaald. Vanwege corona duurde het wat langer dan gewenst voordat deze tweede, toegezegde sessie kan worden gehouden.

RODE BUSSEN De rode bussen van Tensen hebben bijna vijftig jaar door Soest en omgeving gereden. Tensen verzorgde het openbaar vervoer rondom Soest, maar had ook verschillende touringcars die door verenigingen werden gehuurd, of waarmee dagtochten en vakantiereizen werden georganiseerd. Daarnaast werden dagelijks bussen ingezet voor het schoolvervoer en het vervoer van werknemers van o.a. de haven in Amsterdam en Polynorm. De bussen van Tensen waren bijna allemaal van het merk Volvo.

ZELFSTANDIG De familie Tensen nam in 1930 busonderneming Geerestein over en legde daarmee haar basis in Soest. In 1959 werd ook Dijkhuizen uit Bunschoten overgenomen waarmee het familiebedrijf vanaf die tijd ook beschikte over een tweede garage in Bunschoten/Spakenburg. Tensen was jarenlang een kleine zelfstandige busonderneming die in 1979 werd verkocht aan de Nederlandse Spoorwegen. Voor kleine maatschappijen als Tensen waren er weinig mogelijkheden om financieel gezond te blijven.

Met beeldmateriaal en bijzondere belevenissen en ervaringen neemt René van Hal de historieliefhebbers mee naar de geschiedenis. In Museum Soest is een vaste vitrine ingericht rondom de historie van busonderneming Tensen.

RESERVEREN Ook deze keer wordt er weer gerekend op grote belangstelling. Daarom is reserveren via www.hvsoest.nl noodzakelijk. Een coronabewijs is nodig.

Dinsdag 2 november, 20.00 uur, Historische Café over busonderneming W.C. Tensen, Gildehuis, Steenhoffstraat 46b. Niet-leden: 5,00 euro. Aanmelden: info@hvsoest.nl.

advertentie
advertentie