Lonnie van Brummelen (links) in een stil uit een van haar films die ze gebruikte voor haar proefschrift
Lonnie van Brummelen (links) in een stil uit een van haar films die ze gebruikte voor haar proefschrift Eigen foto

Promotie oud-Soesterse

15 oktober 2021 om 10:15 Mensen

SOEST/AMSTERDAM De in Soest opgegroeide Lonnie van Brummelen promoveert volgende week aan de Universiteit van Amsterdam. Studio op drift is de Nederlandse titel van haar proefschrift. Het is een PhD onderzoek naar (co)auteurschap ten tijde van het Antropoceen op basis van een kunstenaarspraktijk.

Sinds 2002 maakt Van Brummelen samen met Siebren en De Haan films. Ze verruilden de vaste studio voor een studio op drift en zetten in op uitwisselingen in situ. Op locatie merkten ze hoe een veelheid aan factoren mede bepaalt wat gefilmd kan worden. De ervaring zette hen aan tot een experiment.

Ze initieerden twee participerende filmprojecten, één met de vissersgemeenschap van Urk en één met de Marrons in Suriname, en ontwikkelden in dialoog met hen een script dat door de leden zelf voor de camera werd opgevoerd.

Na de middelbare school vertrok Lonnie uit Soest. In Amsterdam studeerde ze schilderkunst aan de Rietveld Academie. Na een jaar koos ze voor de richting audio visueel en deze 4-jarige opleiding afgemaakt. Vervolgens studeerde ze filosofie aan de UVA. Aansluitend hierop heeft ze de Rijksacademie Amsterdam gedaan. In 2005 won ze de Prix de Rome, een prijs voor jonge kunstenaars en architecten.

Zowel de Nederlandse als de Engelse versie van haar proefschrift zijn in boekvorm uitgegeven en in Soest verkrijgbaar bij de Bruna en Van de Ven.

advertentie
advertentie