De ingang van de grote circustent van Toni Boltini. De tent van 100 bij 55 meter kon binnen anderhalf uur worden opgezet.
De ingang van de grote circustent van Toni Boltini. De tent van 100 bij 55 meter kon binnen anderhalf uur worden opgezet. Archief Eempers

Gloriejaren Toni Boltini in Soesterberg

9 oktober 2021 om 15:00 Historie

SOESTERBERG In beeld en geluid kijken belangstellenden op woensdag 20 oktober terug op de gloriejaren van de bekende circusman Toni Boltini in Soesterberg. Het is de eerste themabijeenkomst van de wekelijkse koffiegroep na anderhalf jaar gedwongen coronapauze.

Door Jan van Steendelaar

Vanaf oktober is er onder het motto, een praatje, plaatje, bakkie, elke derde woensdagmiddag van de maand in het Ontmoetingscentrum Soesterberg aan het Dorpsplein een themabijeenkomst.

CIRCUS In de eerste staat Toni Boltini (1920-2003) centraal. Hij kwam uit een geslacht van kermisreizigers. Na de oorlog nam hij stokje van zijn vader over en veranderde de variété kermisattractie in een circus. Toni Boltini was al een paar keer in de winter met zijn circus in Soesterberg neergestreken, voor ’t eerst in1947, toen nog naast ’t Zwaantje. Een vast onderkomen voor zijn gezin, winterstalling voor zijn circus en in de zomer ruimte voor campinggasten kreeg hij in 1963 aan de Amersfoortsestraat. Daar had hij café-restaurant De Eendenhof overgenomen.

Boltini bouwde in de kortste keren zijn winterresidentie uit tot het drukbezocht beatcentrum El Paradiso met optredens van grote, landelijk en internationaal bekende popsterren, zoals Bill Haley en The Comets, The Fortunes, The Kinks en Dave Berry, maar ook Vader Abraham, Rob de Nijs en Johnny Lion. Het aantal bezoekers liep op van enkele tientallen tot duizenden in het weekend. Er zullen beelden worden getoond van het circus en de optredens uit die tijd. Het verdiende geld stak hij in zijn droomwens: het grootste circus van Europa. Dat bleek op den duur een bodemloze put.

BRAND In 1966 kocht hij ook de bekende uitspanning Huis ten Halve in Soesterberg. Hij verbouwde dat tot een café-restaurant met een circusacademie. Deze werd geopend door de beroemde Engelse zangeres Vera Lynn (Forces’ Sweetheart). Dat werd minder succesvol en na drie jaar alweer verkocht. Tot overmaat van ramp brandde zijn winterresidentie op 15 oktober 1971 tot de grond toe af. 

Het was niet de eerste brand die het circus trof. Al in het eerste jaar van vestiging, aan het laantje van Boltini, aan de Amersfoortsestraat raakten bij het proefdraaien van een stroomgenerator drie autobussen in brand. 

BERGAFWAARTS Toen in 1971 brand uitbrak in de residentie stond deze te koop. Van het café, de dancing, de cafetaria en het woonhuis van het echtpaar Boltini, dat niet bewoond was omdat het circus nog op tournee was, bleef geen muur overeind. Ook de inboedel ging verloren. Boltini vond een nieuwe plek in Rhenen, maar zonder zijn neveninkomsten uit Soesterberg ging het daarna snel bergafwaarts met zijn circus. In oktober 1980 gaf hij zijn allerlaatste voorstelling.

In dat jaar verkocht hij het circus en vestigde zich in Naarden als eigenaar/exploitant van speelpark Oud-Valkeveen. Op 31 december 1980 brandde de laatste herinnering aan Boltini in Soesterberg compleet af. Daar was toen meubelcentrum Meubidick gevestigd.

De themabijeenkomst begint om 14.00 uur, zaal open om 13.45 uur, toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Contactpersoon is Jan de Mos, jmdemos@kpnmail.nl

Het bord langs de Amersfoortsestraat dat de weg wees naar de in het bos
verscholen winterresidentie van Boltini.
advertentie
advertentie