Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wespen bleven weg, kleine vliegjes kwamen vaker naar woningen

8 oktober 2021 om 12:53 Partnercontent

De kans is groot dat je afgelopen zomer veel minder overlast hebt ervaren van wespen dan in voorgaande jaren. Daar waar je diezelfde periode zeer waarschijnlijk juist meer kleine vliegjes in de keuken zag! Het ook aantal mieren was dit jaar veel groter dan in voorgaande zomers. Waar zit het verschil? Hoe kan het dat het aantal wespen beperkt was, terwijl er juist veel fruit- en rouwvliegjes gesignaleerd werden? In dit artikel lees je er meer over. Ongediertebestrijders hadden het de afgelopen periode druk. Doordat mensen ook dit jaar grotendeels thuis bleven tijdens de vakantie, nam de vraag naar hulp van ongediertebestrijders toe.

Zware winterperiode voor wespen afgelopen jaar 

Afgelopen jaar kende een strenge winter. Je herinnert je wellicht de periode nog, waarin een groot deel van Nederland bedekt lag onder een dik pak sneeuw. De strenge winter leidde ertoe dat het voor wespenkoninginnen lastig was om deze periode te overleven. Ondanks het feit dat wespen zich doorgaans goed weten te verstoppen. De werksters komen de winter überhaupt niet door. Het maakt dat de wespen aan het begin van het voorjaar larven krijgen, waarmee zij het begin vormen van een nieuwe wespenfamilie. Zo’n familie bevat een jonge koningin, die de familie een jaar later voortzet. Wanneer de jonge koningin de winter niet doorkomt neemt het aantal wespen af. Vandaar dat de overlast beperkt bleef deze zomer.

Mensen bleven ook dit jaar in grote getalen thuis 

Net als tijdens de vorige zomer bleven ook deze zomer veel mensen thuis. In het buitenland gelden hier en daar strengere regels dan in Nederland. Daarbij waren met name de tieners in gezinnen nog niet volledig gevaccineerd tijdens de zomermaanden. Het is geen fijne gedachte, dat kinderen in een buitenlands ziekenhuis terecht kunnen komen na een besmetting met het coronavirus. Doordat mensen veelal thuis bleven nam het aantal kleine vliegjes toe. De fruitvliegjes vonden in keukens veel voedsel. Daarbij gingen veel mensen aan de slag in de tuin. Nieuwe aarde in de borders storten gaat vaak gepaard met het naar de tuin halen van een grote hoeveelheid rouwvliegjes. Het zijn twee redenen die de grote hoeveelheid kleine vliegjes verklaren.

Ook veel mieren in tuinen te vinden 

Niet alleen nam het aantal kleine vliegjes toe de afgelopen zomer. Ook werden veel tuinen geteisterd door een groot aantal mieren. De reden hiervan is vergelijkbaar met die voor het grote aantal fruitvliegjes: in tuinen was deze zomer veel voedsel te vinden voor de mieren. Op dagen dat men buiten kon zitten werd vaak ook buiten ontbeten en geluncht. Het is niet te voorkomen dat er kruimels op de grond vallen. Iets wat mieren aantrekt! Ongediertebestrijders raden af om de mieren te bestrijden in de tuin. Het zijn hele harde en nuttige werkers. Eenmaal in huis is dat logischerwijs anders. 

advertentie
advertentie