John van den Bremer is bezig met het klaarmaken van koffers.
John van den Bremer is bezig met het klaarmaken van koffers. Jan van Steendelaar

Geen lustrumfeestje voor kofferbridge

5 oktober 2021 om 16:54 Overig

SOESTERBERG Covid heeft  op het verenigingsleven een grote invloed gehad. Dat gold ook voor de kofferbridge, een initiatief van John van den Bremer in Soesterberg. Vijf jaar geleden begon hij ermee. Een lustrumfeestje zit er niet in; daarvoor heeft het spel te lang stilgelegen. Inmiddels is het weer begonnen en rouleren de bridgekoffers bij spelers in Soesterberg en omgeving. 

Door Jan van Steendelaar

Covid heeft niet alleen op de clubs maar ook op de thuisbridgers een behoorlijke invloed gehad, zegt Van den Bremer. Er was geen mogelijkheid om te groeien en daarnaast zijn er bridgers gestopt. Nu trekt langzaam het aantal kofferbridgers weer aan. Zo’n tweehonderd spelers van jong tot heel oud pakken regelmatig of zo af en toe de kaarten weer op.

THUISBRIDGEN Vijf jaar geleden kwam Van den Bremer in contact met ,thuisbridgen uit een koffertje’ door liefhebbers die geen lid van een club willen zijn, bijvoorbeeld omdat ze ’s avonds de deur niet meer uit willen. Om toch de gezelligheid van het bridgen in competitieverband te beleven, is de mogelijkheid geschapen om dat thuis te doen. Dat is het enige verschil met clubspelen. Voor de winnaars in beide lijnen zijn na het opmaken van de eindstand kleine prijzen beschikbaar.  

,,Ik ben met drie koffertjes begonnen. Die konden bij mij thuis opgehaald worden. Al snel werd de vraag zo groot dat er te veel aanloop kwam. Daarom ben ik op zoek gegaan naar adressen waar de koffertjes konden worden opgehaald en teruggebracht. Voor Soest en Baarn en omgeving is dat boekhandel Van den Ven aan de Zuidpromenade en voor Soesterberg en Zeist bij de Praxis in Zeist. De koffer komt nu in zestien huiskamers waar twee paren voorgespeelde spellen in hun eigen tempo spelen. Daarna wordt de inhoud vernieuwd.”   

UITGESPEELD Er doen nu zo’n tweehonderd bridgers mee aan het kofferspel, een vaste kern en spelers die geen vast ritme hebben. ,,Het is een leuk spel. Het levert veel sociale contacten op en het traint de hersenen. Er spelen in Nederland niet voor niets honderdduizenden mensen wekelijks met veel plezier bridge,” zegt Van den Bremer die geniet van zijn rol als coördinator. ,,Voor mij is het een hobby waarmee ik de mensen blij maak.” 

Van den Bremer heeft er best wat werk aan om nieuwe koffers te maken als alles uitgespeeld is. ,,Elke nieuwe koffer is ongeveer een dag werk.” Hij heeft het er graag voor over want het wordt gewaardeerd wat hij doet. ,,Dat merk ik aan de reacties die ik krijg.” Soms maakt hij themakoffers en soms willen sponsors wat doen, zoals Mondileder die sets kaarten beschikbaar stelde.   

KRITIEK PUNT Behalve het spelen van kofferbridge bestaat in Soesterberg ook de mogelijkheid om in  verenigingsverband te spelen. Doordat de Bridgeclub Soesterberg ook de gevolgen van de covid heeft ondervonden, is het aantal spelers erg afgenomen. De club zit nu op een kritiek punt, zegt Van den BremerDaarom begint binnenkort een cursus voor beginners in Ontmoetingscentrum Soesterberg, waar de club op de dinsdagavond normaal ook speelt. Belangstellenden kunnen voor informatie of aanmelden terecht bij Henk van der Pluim, bereikbaar via het telefoonnummer 035-6236675.

advertentie
advertentie