Afbeelding
Jerry Lampen/ANP

Koning bezoekt basis van de toekomst in Soesterberg

31 mei 2018 om 15:20 lokaal

SOESTERBERG Hoog bezoek donderdag aan het Fieldlab Smartbase van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) op Kamp Soesterberg aan het Zeisterspoor in Soesterberg. Koning Willem-Alexander bracht er een werkbezoek. Ook minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten was erbij.

Op het testterrein kreeg de koning een toelichting op en demonstraties met aantal innovatieve producten en ontwerpen. Hij reed zelf een hybride quad speciale terreinwagen, bestuurde radiografisch een onbemande tank en bekeek de inzet van een drone. Aansluitend sprak de koning met militairen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over hun ervaringen met civiel-militaire samenwerking in het Fieldlab Smartbase.

PROEFTUIN Het Fieldlab Smartbase past in het streven een duurzame en snel inzetbare krijgsmacht te realiseren. Het is een proeftuin waar de landmacht samen met bedrijfsleven, kennisinstituten en hulpverleningsorganisaties experimenteert met innovatieve oplossingen voor vraagstukken die spelen bij militaire operaties. Op deze 'basis van de toekomst' van het Commando Landstrijdkrachten worden onder andere met initiatieven voor reductie van het gebruik van water en fossiele brandstoffen gewerkt aan het verkleinen van de logistieke footprint.

Andere samenwerkingsverbanden tussen defensieonderdelen, industrie en wetenschap richten zich onder andere op alternatieve beschermende onderkomens voor militairen, duurzaam en innovatief materieel, zoals een hybride quad, en de inzet van robots en onbemande systemen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie