Jan de Mos toont beelden van de historische weg
Jan de Mos toont beelden van de historische weg Peter Beijer

Weg der Weeghen interessant thema tijdens laatste koffieochtend voor de zomer

31 mei 2018 om 13:05 lokaal Deel je nieuws

SOESTERBERG - Afgelopen woensdag werd de laatste koffieochtend voor de zomer gehouden in dorpshuis De Linde. Elke laatste woensdag van de maand behandelt Soesterberger Jan de Mos een historisch thema over het dorp. 

Deze ochtend was De Weg der Weeghen het gespreksonderwerp. De weg, die nu onder meer door het leven gaat als de Amersfoortseweg, heeft een rijke historie. 

De geschiedenis van de Wegh der Weegen is al ruim 350 jaar oud en begint al voor 1647. De Wegh is in een aantal opzichten uniek, zowel door zijn geschiedenis als door zijn ontwerp. De aanleg van deze bijzondere, 11 km lange en in oorsprong kaarsrechte weg was een gezamenlijk initiatief van de stad Amersfoort en de Staten van Utrecht. 

Amersfoorter Jacob van Campen, destijds bekend als architect en schilder, was de ontwerper van de Amersfoortseweg. Van Campen wilde met één grote ingreep, een doorsnijding van de heide, een totale herschepping van het landschap bewerkstelligen. 

Op veel plaatsen van de nieuwe weg werden de bestaande structuur van de weg, de vakken en de sorties gebruikt als basis voor verdere ontwikkeling. De sorties werden verlengd en voorzien van dwarsverbindingen. Dit is bijvoorbeeld gebeurd in Soesterberg. Aan het einde van de achttiende eeuw was daar een kleine buurtschap ontstaan. Vanaf het begin van de twintigste eeuw groeide Soesterberg verder uit in het kielzog van de militaire ontwikkelingen. Een aantal verlengde sorties vormt de structuur van het dorp.

Aan de hand van beeldmateriaal liet De Mos zien hoe karateristieke buitenplaatsen ontstonden, zoals Zandbergen en Beukbergen. Ook uitspanningen als Spitfire en de Spitsheuvel werden benoemd. Het leverde veel stof op tot herinneringen en anekdotes van de circa dertig aanwezigen. 

De volgende koffieochtend in dorpshuis De Linde is op woensdag 26 september. Thema is dan de Franse tijd en de Pyramide van Austerlitz. Gert Lamers is tijdens deze bijeenkomst, die start om 10:00 uur, de gastspreker.

 

advertentie
advertentie