Poster Avondmuziek
Poster Avondmuziek Onbekend

Avondmuziek Oude Kerk Soest

22 september 2021 om 20:01 Lokaal Deel je nieuws

Erbarme dich

Cantate Ich armer Mensch, ich Sündenknecht, BWV 55 van J.S. Bach

De ‘Avondmuzieken’ in de Oude Kerk van Soest zijn vieringen van een klein uur waarin klassieke muziek en poëzie centraal staan, op het snijvlak van cultuur en spiritualiteit. Vier keer per jaar wordt een prachtig programma geboden met muziek en teksten om bij te verwijlen.

Op zondag 3 oktober is Erbarme dich! Het thema van de Avondmuziek.

De cantate Ich armer Mensch, ich Sündenknecht, van Bach wordt uitgevoerd door cantor-organist Gonny van der Maten samen met tenor Falco van Loon, fluitiste Gerdien Romeijn, hoboïste Hanna Lindeijer, violisten Ana Vasic en Elisabeth IngenHousz en celliste Inja Botden. Naaste de cantate klinkt muziek van Bach door orgel, viool en fluit en Janneke Bron zorgt voor voordracht van poëzie en proza.

De cantate werd geschreven voor de 22e zondag na Trinitatis en voor het eerst uitgevoerd op 17 november 1726. Het is een solocantate voor tenor, geschreven voor de periode waarin het kerkelijk jaar het einde nadert en de kerk zich oriënteert op de dood. De evangelietekst die hierbij hoort is uit Matteüs 18, de gelijkenis van de knecht die al zijn schulden kwijt gescholden krijgt, maar zelf zijn collega die hem iets schuldig is ongenadig ter verantwoording roept. Daaraan ontleent de cantate het thema: barmhartigheid tegenover harteloosheid. Twee delen over de schuld van de zondaar –  hier klinkt de roep Erbarme dich! – en twee delen over de barmhartigheid van God, het geheel afgesloten met een koraal waarin de verzoening wordt bezongen in een harmonieus notenbeeld zonder toevallige verhogingen.

Gewoonlijk wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd, omdat aan de Avondmuzieken kosten verbonden zijn. Ook nu is een vrijwillige bijdrage meer dan welkom. Donaties kunnen worden overgemaakt op NL69 RABO 0379993694 t.n.v. wijkkas Oude Kerk, onder vermelding van Avondmuziek

Deze Avondmuziek is live bij te wonen door een (beperkt) aantal bezoekers. Hiervoor dient men zich vooraf aan te melden via een mail naar avondmuziek-pgs@famsolleveld.nl

De Avondmuziek biedt een aansprekend en zinrijk moment vanuit een bijzondere plaats.

Protestantse Gemeente Soest, Oecumenische vierplek ‘De Oude Kerk’, Torenstraat 1 Soest. Aanvang: 16.00 uur.

Ook te volgen via: https://kerkdienstgemist.nl/stations/687-De-Oude-Kerk-Soest

Meer info: www.geloveninsoest.nl

advertentie
advertentie