Rien van Vliet (links) kreeg de gemeentepenning uitgereikt door burgemeester Rob Metz.
Rien van Vliet (links) kreeg de gemeentepenning uitgereikt door burgemeester Rob Metz. Gemeente Soest

Gemeentepenning voor raadsgriffier Rien van Vliet

12 september 2021 om 13:00 Mensen

 SOEST Bij zijn afscheid als raadsgriffier van de gemeente Soest heeft Rien van Vliet de gemeentepenning gekregen. De eervolle onderscheiding werd vrijdag uitgereikt door burgemeester Rob Metz.

Bij zijn afscheid werd Van Vliet geëerd voor zijn jarenlange inzet voor de gemeente Soest. Hij begon zijn loopbaan  bij de gemeente als hoofd van de afdeling Financiën in 1990. In 2002 werd hij de eerste raadsgriffier van Soest, nadat deze functie ontstond als gevolg van de Wet dualisering gemeentebestuur. Daarmee werd hij het gezicht van de gemeenteraad en lokale politiek, het aanspreekpunt voor de bevolking en een belangrijke adviseur van de burgemeester.  

Burgemeester Rob Metz loofde vrijdag Van Vliet om zijn enorme inzet, zijn degelijke en betrouwbare vakkennis en zijn integriteit. ,,De functie van raadsgriffier moest zeker in de beginjaren nog duidelijk vorm krijgen. Dat was een lastig  proces, maar wel een proces dat Rien op het lijf geschreven was. Hij zette zich daarvoor niet alleen binnen onze  gemeente in, maar ook in de Griffiersvereniging.’  

Zijn toewijding aan de gemeente Soest is evident, aldus Metz. De Soester stond dag en nacht klaar voor de gemeente. Om de besluitvorming zo goed mogelijk te laten verlopen, zocht hij altijd de dialoog tussen de  gemeentelijke organisatie en de politiek. ,,Nooit zijn eigen belang, maar het belang van de raad stond daarbij voorop, en zijn overtuiging van wat de raad nodig had om een goed besluit te kunnen nemen.” Metz omschreef Van Vliet als een man met ruggengraat. ,,En dat is ook wat voor deze functie nodig is.”

Van Vliet is ‘een van de laatsten van de eersten’: er zijn niet veel raadsgriffiers in Nederland die deze functie sinds het ontstaan ervan in 2002 hebben vervuld. Hij is opgevolgd door Marcella van Esterik.

advertentie
advertentie