Eindelijk weer zingen in de Pauluskerk
Eindelijk weer zingen in de Pauluskerk Jos Meijer

Het Groot Nicolaaskoor zingt weer

9 september 2021 om 14:47 Lokaal Deel je nieuws

Vraag een willekeurig lid van het Groot Nicolaaskoor wat zij het meest gemist heeft door de strenge maatregelen tijdens de coronaperiode, en het antwoord luidt waarschijnlijk: zingen! Helaas, de laatste drie concerten gingen niet door.

(Noot: Het Groot Nicolaaskoor zingt in Baarn, maar heeft een groot aantal leden in Soest, waaronder het halve bestuur.)

Zingen in groepsverband mocht niet, want zelfs op een afstand van anderhalve meter is aerosoleren onverstandig. Koren zochten naar alternatieven om de zaak in gang te houden. Zo ook het Groot Nicolaaskoor. Er werd via Zoom gerepeteerd. Maar dat viel niet altijd mee, met onstabiele wifi-verbindingen en vaak niet zo best geluid. Bovendien, wie wil nu alleen zichzelf horen bij al die prachtige muziek? De belangstelling was niet overweldigend. Vele koren in Nederland zullen voor hun bestaan gevreesd hebben.

Gelukkig zijn de maatregelen nu verlicht. Het Groot Nicolaaskoor leeft nog en zingt weer. Om zingen met covid-restricties mogelijk te maken, verhuisden de repetities van het vertrouwde en gezellige Doopsgezinde kerkje aan de Eemnesserweg naar de veel grotere Pauluskerk op de Brink. Daar zal het komende concert ook plaatsvinden. Deze ruimte is dus ook om die reden uiterst geschikt voor het repeteren.

De zangers moest een nieuw perspectief worden geboden. Daarom stelde dirigent Paul Mirck een prachtig concert samen voor de Advents- en Kersttijd. Van het middeleeuwse Gregoriaans via de Renaissance en de Barok (onder andere de Messe de Minuit van de Fransman Marc-Antoine Charpentier, misschien wel de beste Franse componist van de zeventiende eeuw), naar prachtige en bekende Engelse kerstliederen uit de twintigste eeuw, van componisten als Warlock en Holst.

Even leek het 25-jarig jubileumconcert van Paul Mirck in december 2019 het laatste te worden, maar gelukkig zingt het Groot Nicolaaskoor weer. Op 18 december a.s. is het Advents- en Kerstconcert, om 20 uur in de Pauluskerk op de Brink, en om iedereen de kans te geven de kennismaking met het koor te vernieuwen, met gereduceerde toegangsprijzen. Het Baarnse concertleven kan weer gaan bloeien.

Om nog even terug te komen op het eerder genoemde willekeurige lid: dat werd benoemd met “zij”. Dat is omdat het Groot Nicolaaskoor nog altijd een tekort aan mannenstemmen heeft. Bassen en vooral tenoren zijn er niet zo veel. Het koor nodigt daarom juist mannen uit om mee te komen zingen. Repetities zijn op dinsdagavond van 8 tot 10.

advertentie
advertentie