De 77-jarige Janny Tijl (2e van rechts) volgt docente Laura. ,,Je hoeft niet alles te kunnen. Doe wat je kunt.
De 77-jarige Janny Tijl (2e van rechts) volgt docente Laura. ,,Je hoeft niet alles te kunnen. Doe wat je kunt." Ronald Kersten

'Niemand te oud voor DansFit'

25 mei 2018 om 06:33 lokaal

SOEST Elke vrijdagmiddag van één tot twee komen ze samen in Idea. Danslustige dames en een enkele heer. Balletpakjes, hoge hakken of lange, zwierige rokken? Daar moeten ze niet aan denken. En misschien zijn hoge sprongen of woeste armgebaren wat teveel gevraagd. Maar er is nog genoeg dat de senioren bij DansFit, een initiatief van On the Move, nog wél kunnen.

Astrid van den Hoek

Een rustige warming-up, wat pasjes om te leren, vrij dansen; de lessen zijn gevarieerd. ,,Ik wist eerst niet goed wat ik moest verwachten", vertelt dansdocente Laura Schrijen. ,,Er was een meneer bij die al bijna 90 was en ook een dame van 84. Hun spieren en gewrichten kunnen niet aan wat ik had voorbereid, dus ik moest wat laten vallen uit het programma. Zij zijn met andere muziek bekend dan mijn generatie, maar het gaat goed. De deelnemers zijn actief en ondernemend. Wow, op je 84ste nog danslessen volgen, denk ik steeds. Ik vind dat inspirerend!"

Dat Schrijen een hechte band heeft ontwikkeld met de deelnemers, is meteen duidelijk als ze de zaal binnenkomen. ,,Dag meissie", zegt Janny Thijs (77), en geeft haar een knuffel. Janny komt elke week naar de les. ,,Ik ben nooit een dansfanaat geweest, maar ik houd wel van bewegen. Ik vond dansen meteen leuk. Dat komt ook door Laura. Ze doet het heel goed! Ik heb botontkalking en moet daarom juist bewegen. Dit helpt. We zijn geen jonge, mooie dansers, maar we doen wat we kunnen. Dat zegt Laura ook altijd: je hoeft niet alles te kunnen, maar doe wat je kunt."

NIEUWE MANIEREN ,,Precies", zegt Laura, ,,Het gaat om een weg zoeken binnen je beperkingen. Nieuwe manieren vinden." ,,Ik doe ook speciale oefeningen waar ze thuis wat aan hebben. Voor het sterker maken van spieren, bewegen van de rug en het soepel houden van gewrichten. Ik vind het mooi dat deze mensen zich er niets van aantrekken dat ze hier volgens de maatschappij te oud voor zijn. Het hart heeft geen rimpels, is mijn motto."

OPTREDENS De senioren-danslessen in Idea begonnen in januari 2017. Sindsdien heeft de groep van alles meegemaakt. Aan het einde van vorig seizoen stonden de senioren met de kinderen van de Idea-kinderdansgroepen op het podium bij de seizoensafsluiting. Thijs: ,,Eerst dachten we: dat kunnen we niet. Maar Laura stimuleert ons om die dingen toch te proberen en zegt altijd dat we dat best kunnen. Het was heel uniek, zo tussen de kinderen. Ik vond het best eng in het theater, met die lampen op je en al die mensen. Maar de kinderen deden het heel leuk en vonden het heel gewoon dat wij meededen. Dat was genieten."

AVONTUREN Laura Schrijen en de andere docenten vonden dat ze hier 'iets mee moesten'. Er volgden 'flashmobs' in Molenschot en Mariënburg met de ouderen en kinderen. En er was een optreden bij Kleurrijk Soest. ,,Het zijn doorgewinterde artiesten inmiddels!" Zo beleven ze veel avonturen met de groep, die uit zo'n vijf of zes vaste deelnemers bestaat. Naast het bewegen, vindt Janny de sociale contacten bij DansFit dan ook erg belangrijk. ,,Ik hoop dat er meer mensen bijkomen en dat de groep kan blijven bestaan!"

INSTROMEN Dit seizoen zijn er nog lessen tot eind juni. Instromen kan op elk moment. Op 22 juni is DansFit voor één keer in ontmoetingscentrum De Klarinet, lekker dichtbij voor de mensen uit De Vijverhof. In september begint dan het nieuwe seizoen. Aanmelden voor de lessen (€2,50 per les) kan bij Idea. DansFit wordt georganiseerd vanuit On the Move. Dat is onderdeel van het Buursportcoachproject en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Soest en de deelnemende organisaties (Idea, Amerpoort, SWOS, MEE, Zippies, Reflavour en Werk en Inkomen).

advertentie
advertentie