De initiatiefnemers van Kunst Natuur Welzijn. Links Angela van Iersel, rechts Floor de Graaf
De initiatiefnemers van Kunst Natuur Welzijn. Links Angela van Iersel, rechts Floor de Graaf Pim van der Eijk

Kunst Natuur Welzijn: voor iedereen in Soest die een mindere periode doormaakt

27 augustus 2021 om 15:28 Lokaal Deel je nieuws

Onlangs is het project Kunst Natuur Welzijn (KNW) gestart. KNW organiseert creatieve activiteiten voor iedereen in Soest en omgeving die een steuntje in de rug kan gebruiken omdat hij/zij door een mindere periode in het leven gaat. KNW zorgt ervoor dat mensen positieve ervaringen kunnen opdoen via creatieve activiteiten. Die activiteiten zijn o.a. schilderen/tekenen, ‘creatief met materialen uit de natuur’ en samen kunst kijken.  

KNW is een initiatief van Floor de Graaf, o.a. gespreksleider over kunst, en Angela van Iersel, kunstenaar en docente handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Zij werken samen met Stichting Balans en Idea Soest, waar de activiteiten plaatsvinden.

Floor de Graaf: “KNW is gebaseerd op de positieve psychologie en het concept van positieve gezondheid. Positieve emoties zorgen ervoor dat mensen zich ontspannen, wat weer helpt om beter zicht krijgen op de situatie en wat de beste stappen zijn om te nemen. En je kunt door creatief te zijn meer zelfvertrouwen opdoen.” 

Angela van Iersel: “Ook als je niet helemaal gezond bent, kun je manieren zoeken waarop je actief kunt zijn en aan het leven deelnemen. Creatieve dingen doen kan je meer energie geven. Of gewoon prettige afleiding. En nog een groot voordeel: KNW-activiteiten bieden de gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten”.

Bekend is dat het eveneens heilzaam werkt om in de natuur te zijn. Daarom is er de activiteit ’creatief met materialen uit de natuur’. Angela van Iersel: “De inspirerende Engelse kunstenaar Andy Goldsworthy maakt geweldige kunstwerken van vondsten uit de natuur, zoals bladeren, takken, stenen en dergelijke. Bij deze activiteit gaan we dat zelf ook doen.”

Er zijn groepsactiviteiten in reeksen van zes, negen of tien bijeenkomsten. Alles is laagdrempelig. Er is veel persoonlijke aandacht. Je hoeft geen ervaring te hebben met de aangeboden kunstvormen. Samen kunst kijken gaat om ‘mindful’ kijken; kennis van kunst is niet nodig. Sommige activiteiten kun je ook individueel doen voor nóg meer persoonlijke begeleiding.

KNW biedt geen therapie en gaat niet inhoudelijk in op de moeilijke situatie of problemen van deelnemers. “Als je je verhaal wilt delen met de begeleiders of je groepsgenoten is dat prima, maar het hoeft niet. Het doen staat centraal”, aldus Angela van Iersel.

De activiteiten kosten weinig. Voor meer informatie en je opgeven kijk op www.kunstnatuurwelzijn.nl.

Logo Kunst Natuur Welzijn
advertentie
advertentie