Gevlucht voor de Taliban, veilig terug in Soest

24 augustus 2021 om 12:06 Mensen

SOEST Ze is weer veilig thuis in Soest, de familie Shinwari. Vader, moeder en twee van de vier kinderen moesten Afghanistan ontvluchten nadat de Taliban de macht hadden gegrepen. Met de hulp van Amerikanen en Fransen lukte het om weg te komen. De dreiging was extra groot omdat vader Ajmal Shinwari het militaire gezicht van de regering was.

Op 1 augustus hield generaal Ajmal Omar Shinwari als woordvoerder van de strijdkrachten nog een persconferentie voor de internationale media over de kritieke veiligheidssituatie in het land. Kort na de val van Kabul op 15 augustus ontving hij een spraakbericht van de woordvoerder van de Taliban. Die vertelde hem dat hij thee mocht gaan drinken en vakantie houden, zijn werk zat erop. Zijn collega van de Taliban uitte geen dreigementen, maar nadat de nieuwe machthebbers zich over de stad verspreidden, nam het gevoel van onveiligheid wel toe. Hij is immers een bekend gezicht in Afghanistan en een doelwit van de Taliban.

Dochters Sahar (17) en Hilla (20) waren al eerder naar Nederland teruggekeerd, en maakten de staatsgreep niet mee. Zij beleefden thuis in Overhees benauwde dagen en stelden alles in het werk om via de Nederlandse autoriteiten hun familieleden terug naar Nederland te krijgen. Tevergeefs. 

Ook Ajmal, zijn vrouw Spojmei, zoon Ahmad en dochter Madina kregen in Kabul geen Nederlandse hulp. En tot nu toe, al dagen terug in Nederland, hebben ze geen enkel bericht van de Nederlandse overheid ontvangen. ‘Heel raar’, en ‘onverantwoordelijk’, noemt hij dat. Het waren de Amerikanen en Fransen die hen hebben gered. 

Urenlang zaten ze in een overvol vliegtuig. De situatie werd chaotischer en onveiliger, met een aanzwellende mensenmassa die het vliegveld op wilde. Het vliegtuig vertrok zonder een Nederlander vanuit Kabul en de familie Shinwari was toen al het vliegveld ontvlucht.

(Het volledige verhaal van de Shinwari’s is woensdag 25 augustus te lezen in de Soester Courant.)

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie