Lex Verkleij en Stephan Hilhorst zitten al startklaar voor de Stuivertjesmarkt van 11 september. ,,We wilden weer wat leuks doen!
Lex Verkleij en Stephan Hilhorst zitten al startklaar voor de Stuivertjesmarkt van 11 september. ,,We wilden weer wat leuks doen!" Peter Beijer

Stuivertjesmarkt Soest in ere hersteld

19 augustus 2021 om 16:52 Zakelijk

Wie wint Gouden Stuiver tijdens feestelijke markt? 

SOEST In de jaren tachtig was het een bekend fenomeen in de Burg. Grothestraat/Van Weedestraat: De Stuivertjesmarkt. De ondernemersvereniging Van Weedestraat heeft het aloude idee van de plank gehaald, afgestoft en opgefrist. Zaterdag 11 september komen de kleedjes weer tevoorschijn en…wordt de Gouden Stuiver door een prominente Soesterse uitgereikt.

Lex Verkley en Stephan Hilhorst zijn bestuurslid van de Ondernemersvereniging Van Weedestraat. Samen met hun collega-bestuursleden vonden de Soester ondernemers de tijd rijp om weer eens wat leuks te doen in de gezellige winkelstraat. Lex Verkley: ,,Na die lockdowns en restricties willen we eens wat leuks organiseren. Gewoon om bij de mensen een glimlach op het gezicht te krijgen. Gelukkig hebben we Stephan in ons midden, een jonge hond van 29 die altijd wel een creatief idee wil uitwerken.”

KLEEDJE Tijdens de bestuursvergadering ontstond het idee om de Stuivertjesmarkt te herintroduceren. Stephan Hilhorst dook in de geschiedenis van de Stuivertjesmarkt om ideeën op te doen voor de nieuwe editie. ,,In 1988 werd voor de laatste keer de Stuivertjesmarkt gehouden. Dat was voorheen elk jaar, op de zaterdag voor Moederdag, een groot festijn. Kinderen mochten vanaf een kleedje hun spulletjes verkopen en de sfeer werd verhoogd met leuke muziek en optredens van straatartiesten. De origineelste ‘winkelier’ ontving aan het einde van de dag een grote stuiver.”

,,Hartstikke leuk”, reageert Lex Verkley, die zich de feestelijkheden van 33 jaar geleden nog goed kan herinneren. ,,Veel spullen verwisselden op zo’n dag van eigenaar. De zolder werd flink opgeruimd en daarnaast kon de jeugd zich creatief uiten, onder meer met blokfluitconcerten en het verkopen van eigengemaakte schilderijen en tekeningen. Dat willen we dit jaar opnieuw doen.”

THEATER Stephan: ,,Zaterdag 11 september is de rentree van De Stuivertjesmarkt. Vanaf de Burg. Grothestraat tot en met de winkel van de Telecombinatie, net voor het spoor, is de stoep gereserveerd voor de kleedjesmarkt. Je mag van alles verkopen, behalve etenswaren. Dus: ruim je zolder op, verzamel de stripboeken die je al tien keer gelezen hebt, doe het oude speelgoed in een doos en maak andere mensen blij op zaterdag 11 september. Wij zorgen voor de aankleding met leuke muziek en straattheater. Circus Snor komt het evenement kleur geven, er zijn acrobaten, schminkers, jongleurs en diverse andere straatartiesten. Bij het pand van CallEgas is een jeugdtheater. We starten om tien uur en het festijn wordt pas om vier uur afgesloten.”

RIA BREMER De meest originele winkelier kan zich verheugen op ‘De Gouden Stuiver’. De ouderen onder ons kennen deze onderscheiding uit het befaamde TV-programma ‘Stuif Es In’ uit de jaren zeventig. Lex: ,,Wij hebben Ria Bremer, de presentatrice van Stuif Es In en woonachtig in Soest, bereid gevonden om opnieuw De Gouden Stuiver uit te reiken. Ria doet een rondje over de Stuivertjesmarkt en jureert de jeugdige winkeliers. Naast de Gouden, komt er, in dit Olympisch Jaar, ook een Zilveren en Bronzen Stuiver. Fantastisch toch dat zij dit doet?”

AANMELDEN De Stuivertjesmarkt, zo genoemd omdat je vroeger vijf cent moest betalen om mee te doen, is in deze moderne editie gratis. Om mee te doen is vooraf aanmelden wel vereist. Dat kan vanaf woensdag 25 augustus bij Banketbakkerij Lex Verkley. De Stuivertjesmarkt biedt plaats aan 95 enthousiastelingen.

Door Peter Beijer

advertentie
advertentie