Sahar Shinwari (links) in april dit jaar voor het Soester gemeentehuis. Ze deed toen met een schoolgenoot mee aan het nationaal jeugddebat.
Sahar Shinwari (links) in april dit jaar voor het Soester gemeentehuis. Ze deed toen met een schoolgenoot mee aan het nationaal jeugddebat. Johan van Beek

Gezin uit Soest veilig weg uit Afghanistan

18 augustus 2021 om 18:09 Overig

SOEST Vier leden van de familie Shinwari uit Soest zijn met een Frans militair vliegtuig vertrokken uit Kabul. Hun vlucht was door de Amerikanen geregeld. Inmiddels zijn ze met de trein onderweg van Parijs naar Soest. 

De 17-jarige scholier van het Griftland College, Sahar Shinwari, en haar 20-jarige zus waren al voor de staatsgreep vanuit Afghanistan naar Nederland teruggekeerd. Ze maakten benauwde dagen door toen hun vader, moeder, zusje en broertje (allemaal met de Nederlandse nationaliteit) niet wegkwamen uit hoofdstad Kabul. De toestand werd zo onveilig en chaotisch dat de vier het vliegveld ontvluchtten en moesten onderduiken. Het feit dat vader Ajmal Shinwari voor de inmiddels vertrokken regering werkte (onder meer woordvoerder) en goede contacten onderhoudt met de Amerikaanse veiligheidsdiensten maakte de situatie voor hun extra dreigend. Hij was een mogelijk doelwit van de radicaal islamitische Taliban, die de macht hebben gegrepen in Afghanistan.   

Vanuit Nederland probeerde Sahar met haar zus een vlucht voor haar familie te regelen, vader boorde zijn Amerikaanse contacten aan. Terwijl het vliegtuig dat Nederland had gezonden zonder Nederlanders aan boord uit Kabul vertrok, had de Amerikaanse bemoeienis wel succes. Uiteindelijk regelden de Amerikanen dat de vier Nederlanders aan boord van een Frans militair vliegtuig stapten dat hen via Abu Dhabi naar Parijs bracht.    

Sahar haalt opgelucht adem in de wetenschap dat haar familie nu veilig is. ,,We hebben heel veel geluk gehad”, weet ze. ,,Wel zijn we teleurgesteld in de Nederlandse staat, want ze heeft niets kunnen betekenen.” 

De terugkeer van Parijs naar Nederland heeft het gezin zelf moeten regelen. Donderdag 19 augustus zal de familie in Soest worden herenigd.     

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie