De jeugd genoot van het hutten bouwen tijdens de Superheldendagen vlakbij het Nationaal Militair Museum.
De jeugd genoot van het hutten bouwen tijdens de Superheldendagen vlakbij het Nationaal Militair Museum. Eempers

Ook Superhelden in Soesterberg vinden timmeren leuk

16 augustus 2021 om 19:58 Overig

SOESTERBERG Het had een bijzondere 25e editie moeten worden van het jaarlijkse huttenbouwdorp van welzijnsstichting Balans. Maar na de 23e editie in 2019 gooide corona roet in het eten. Vorig jaar was er geen bouwdorp, maar waren er voor het eerst voor een beperkt aantal deelnemers aan Superheldendagen. Dat is ook de naam van de vier vakantiedagen voor de jeugd die dit jaar nabij het Nationaal Militair Museum worden gehouden.

Volgens coördinator Els Theunissen is het ook dit jaar door de coronamaatregelen nog niet mogelijk om de activiteit wat aantal deelnemers betreft op het oude niveau te houden. In plaats van 180 kinderen zijn er nu 100, verdeeld in twee groepen. Elk ervan kan twee dagen terecht in Soesterberg.

Het doel van het jaarlijkse huttenbouwdorp is niet alleen de jeugd een paar plezierige vakantiedagen te bezorgen, maar ook om de jongens en meisjes te leren samen te werken, waardoor ze bij het timmeren, zagen en schilderen (want hutten worden er toch ook nog gebouwd) ook technisch inzicht krijgen en verbeteren.

HUTTENBOUWDORP Daarnaast zijn er volop andere activiteiten. zoals workshops en spelletjes. Daarvan werd druk gebruik gemaakt op de eerste twee dagen van de vakantie-activiteit, maandag en gisteren. Morgen en vrijdag komt de tweede groep aan de beurt.

Het zou dus de jubileumeditie, de 25e zijn geweest, de vakantie-activiteit 2021 van Balans, tot nu toe bekend als het huttenbouwdorp. Toen het versoepelen van de maatregelen het mogelijk maakte om in ieder geval weer iets meer voor de basisschooljeugd te organiseren dan vorig jaar, was het voor de jeugdwerkers van Balans vanzelfsprekend om de organisatie daarna direct ter hand te nemen. Voor de opzet van een compleet huttenbouwdorp was het echter te laat.

KLEINSCHALIGER Maandag en gisteren kon de eerste groep van vijftig kinderen van zes tot en met twaalf jaar aan de slag. Om de vakantie-activiteit te kunnen laten doorgaan, moest de organisatie van Balans voor een iets andere en noodgedwongen kleinschaliger opzet kiezen. Er moest een aantal maatregelen worden getroffen en een aangepast programma worden gemaakt om de activiteiten voor zowel de kinderen als de twintig begeleiders zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Omdat er minder getimmerd kan worden, wordt de jeugd wat meer gestimuleerd om creatief bezig te zijn. Dat kan bijvoorbeeld door te schilderen, platen in te kleuren, armbanden en sleutelhangers maken, naambordjes schilderen en vlaggenlijnen van kleuren te voorzien. 

SPLINTERS Voor een aantal jongens en meisjes is bezig zijn met hout toch de meest gewilde activiteit. Als ze er zelf met zagen niet uitkomen, staat in de werkplaats een elektrische zaag tot hun beschikking, uiteraard bediend door iemand die daartoe bevoegd is. Dat er getimmerd wordt, ervaart EHBO-er Arjan Dolman ook: hij kreeg de eerste twee uur al veertien kinderen met licht letsel, van splinters tot een snee in de vinger en een gekwetste duim. Het meest bijzondere: een zere rug door een uitgeschoten hamer…..

LEGERTRUCK Aanvankelijk zou het vakantiefeest gehouden worden op het terrein van het Nationaal Militair Museum, maar door de voorbereidingen voor de taptoe die daar morgen begint, moest uitgeweken worden naar een terrein aan de Paltzerweg. De activiteiten daar worden de ene dag onderbroken door een bezoek aan het Nationaal Militair Museum en de andere dag door een rit in een legertruck. En wie even iets anders wil doen, kan terecht op het naastgelegen veelzijdige speel- en klimtoestel.

Door Jan van Steendelaar

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie