Niek (6) en Mats (8) ontdekken het Nationaal Militair Museum als échte soldaten.
Niek (6) en Mats (8) ontdekken het Nationaal Militair Museum als échte soldaten. MAARTEN BOS

Avontuur voor jong én oud tijdens dagje Nationaal Militair Museum

11 augustus 2021 om 17:00 Overig

SOESTERBERG Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is een museum met een missie: ‘Met kracht het militaire verhaal en het verhaal van militairen een plek geven’, en dat merk je. Ook in hartje zomer is het museum net buiten Soest een geliefde plek voor jong en oud. Van indrukwekkende technologie en interactieve tentoonstellingen tot zelf in de soldatenkisten stappen. Geen wonder dat het NMM door de ANWB genomineerd is voor de titel ‘Leukste Uitje van Utrecht 2022’.  

Zodra je het grote glazen pand van het museum binnenstapt, valt je oog op een straaljager die aan het plafond hangt. Loop je verder het museum in, dan staan er klassieke vliegtuigen en echt gebruikte tanks op je te wachten. 

DIGITAAL VELDSLAGSPEL Ook Mats (8) en Niek (6) lopen met hun opa en oma tussen de militaire objecten door. De jongens kijken hun ogen uit en zien eruit als echte soldaten. Mats vindt het digitale veldslagspel en het mini-jeep rijden het leukst. Hun oma Jantje vertelt dat Niek gek is op alles wat met het leger te maken heeft. Mats: ,,Gisteren zijn we wezen karten, dat vond ik superleuk. Vandaag is Niek z’n dag!”

Waar het op de begane grond volstaat met tanks, vliegtuigen en andere militaire objecten, vind je op de eerste verdieping vooral tentoonstellingen. Maar saai? Ho maar. De tentoonstellingen zijn interactief en voorzien van de allernieuwste technologieën. Op elke hoek vind je een krijgsmacht object met een bijzonder verhaal. Voor Binne en Abe uit Drachten was het te veel om in één dag te zien. Vader en zoon zijn eerder van openings- tot sluitingstijd geweest, maar zijn vandaag weer terug. Binne: ,,Ik ben zelf in 1992 dienstplichtig militair geweest, dus ik herken veel dingen uit mijn tijd bij het leger. Er staat hier zelfs een tank waar ik zelf op heb gereden, dus dat is wel heel bijzonder.” 

ALLE GENERATIES Abe vindt het interessant om te zien wat zijn vader allemaal herkent. Ook vindt hij de technologie die gebruikt wordt in de tentoonstellingen om de geschiedenis van de krijgsmacht te laten zien heel indrukwekkend. 

Binne hecht er veel waarde aan dat het NMM bestaat: ,,Ik denk dat het goed is om alle generaties hiermee kennis te laten maken en dat doet dit museum perfect. Het geeft een prachtig overzicht van de krijgsmacht door de eeuwen heen voor jong én oud.” Met de gele pijlenroute dwaal je op geheel eigen tempo door het Arsenaal van het NMM. Hier vind je kanonnen, vliegtuigen, pantservoertuigen, motoren en zelfs een moderne e-bike. 

Het is goed voor te stellen dat bezoekers tijd te kort hebben, aangezien het museum ontzettend veel te bieden heeft. Zo is er, naast de vaste tentoonstellingen en objecten, de bijzondere tentoonstelling ‘de Klas van ‘45’, waarin je de waargebeurde verhalen van vijf kinderen na de oorlog beleeft. Je wandelt letterlijk door scènes uit hun leven en maakt het mee alsof je er zelf bij bent.

EEN CODE KRAKEN Verder is er de tentoonstelling ‘Hij of ik’, die voornamelijk voor volwassenen de moeite waard is. Hierbij beleef je de strijd door de ogen van een Canadese en Duitse militair. Naast dat de tentoonstelling er prachtig uitziet, geeft de audiotour een extra dimensie. Het is alsof je over hun schouder meekijkt. ‘Hij of ik’ is tot en met 9 januari 2022 te bewonderen. Verder kunnen kinderen deze zomer veel avonturen beleven bij NMM. Zo kunnen ze zelf met mini-tanks en mini-jeeps op pad of meerijden met een echt militair voertuig.

Buiten het museum, tussen de groene legertenten, is het gezellig druk met soldaten in spé. Tobin Griffioen begeleidt de kinderen om zelf in de kistjes van een soldaat te stappen. Tobin: ,,Hier krijgen ze een checklist die ze zelf mogen uitvoeren. Zo leren ze salueren, een tentje opzetten, camoufleren, een code kraken, knopen leggen, een schuttersputje bouwen en doen ze een mini-bootcamp. Als ze deze stoere activiteiten halen, zijn ze geschikt als echte soldaat en krijgen ze een diploma.” 

SOLDATENDIPLOMA De kinderen krijgen kort uitleg, maar daarna moeten ze zelf bewijzen dat ze avontuurlijk genoeg zijn om soldaat te worden door alle skills af te vinken op hun soldatendiploma. 

Ook hoef je als bezoeker absoluut niet te verhongeren. Van een gezellige espressobar tussen de straaljagers, tot een frietkraam voor een snack na een ritje in de tank. Kortom, een leerzaam én leuk dagje uit voor het hele gezin. En voor de Soesters: dicht bij huis!

Door Marina van Hooft

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie