Overvendelen, de groet met het hoofvaandel, in de Petrus en Pauluskerk vorig jaar.
Overvendelen, de groet met het hoofvaandel, in de Petrus en Pauluskerk vorig jaar. Jaap van den Broek

Gildefeesten 2021: ‘back to basic’

8 augustus 2021 om 13:44 Overig

SOEST Koningsschieten voor een select gezelschap en een katholieke kerkdienst. Dat is het programma van de Gildefeesten dit jaar in Soest.  

In een persbericht noemt de organisatie van de Gildefeesten de komende editie ‘back to basic’ , nadat er eerder al flink in het programma was gesneden. De keuze voor de huidige opzet wordt toegelicht: ,,Met de meest recente restrictie voor evenementen van een maximum aantal bezoekers werd het onmogelijk om de daarbij gebruikelijke duizenden bezoekers te ontvangen. Kostentechnisch bleek het met maximaal 750 bezoekers onhaalbaar om het dus reeds afgeslankte programma rond te krijgen. Vervolgens resteerde eigenlijk alleen de mogelijkheid om vooral de eigen gildeleden en -vrienden een gelegenheid te bieden om elkaar veilig in gildesfeer te ontmoeten.”

ALLEEN GILDEBROEDERS De editie 2021 van de Gildefeesten beperkt zich dus tot zondag 29 augustus, startend met een eucharistieviering in de Petrus en Pauluskerk en ‘s middags het Koningsschieten op de Blaak. Vorig jaar waren er helemaal geen spelen, alleen een kerkdienst. 

Het gilde is in de jaren zestig weer nieuw leven ingeblazen door heropstart van het Koningsschieten, rond dat eeuwenoude gebruik zijn de Gildefeesten uitgegroeid tot een begrip in Soest. ,,Om het gilde nu weer uit de anderhalf jaar noodgedwongen slaapstand te halen, lijkt het Koningsschieten welhaast symbolisch de aangewezen activiteit. Door de overheidsregels gedwongen zal dat helaas alleen met een bezoekersaantal mogelijk zijn zoals in de zestiger jaren gebruikelijk was”, aldus de organisatie in het persbericht. 

Deelname aan het Koningsschieten is alleen voor gildebroeders, toegang tot het terrein zal verder beperkt worden tot gildeleden, -vrienden en genodigden met strikte coronatoegangscontrole.

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie