Flinke daling criminaliteit in Soest, maar minder sterk dan in regio

4 augustus 2021 om 09:39 Overig

SOEST In de eerste helft van dit jaar is het aantal geregistreerde misdrijven in Soest met 8 procent verminderd ten opzichte van die periode in 2020. De daling is minder gunstig dan in de regio, waar 10 procent minder criminaliteit genoteerd werd. Soest scoort hoog qua jongerenoverlast.

Vooral huiselijk geweld, autokraak, bedrijfsinbraak en winkeldiefstal (ruim 50 procent) namen sterk af in Soest. Er waren echter bijna een kwart meer woninginbraken, tegen regionaal juist een daling van 28 procent. Ook fraude en jongerenoverlast namen fors toe in Soest, en zijn nu op het hoogste niveau sinds 2018. De afname van de criminaliteit in het afgelopen half jaar komt vooral op het conto van de maanden januari en februari. Sinds de versoepelingen van mei nemen de misdaadcijfers weer toe.

In het eerste half jaar van 2021 werd er 27 keer aangifte van een inbraak in een woning in Soest gedaan. Dat was in 2020 nog 22 maal. Maar voor corona, in 2018, werd er 99 keer ingebroken in dezelfde periode. Opvallend is dat van de inbraken er dit jaar zes gepaard gingen met openlijk geweld, het hoogste aantal sinds 2018. Toen waren er 219 meldingen van jongerenoverlast, dit jaar 367. Een stijging van 32 procent terwijl dit cijfer regionaal (Midden-Nederland) daalde met 6 procent. Verder dan 2018 gaan de cijfers niet die het openbaar ministerie, de politie en de gemeente Soest nu verstrekken. In het document vermelden zij ook dat ,we onder ogen moeten zien dat een deel van de criminaliteit en onveiligheid in deze aangifte-statistieken buiten beeld blijft, bijvoorbeeld door een lage meldingsbereidheid’. Dat geldt onder andere voor drugscriminaliteit en cybercriminaliteit.

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie