Tweevoudig wereldkampioen groundmoves Nasser El Jackson geeft vrijdag demonstraties tijdens de pannakampioenschappen.
Tweevoudig wereldkampioen groundmoves Nasser El Jackson geeft vrijdag demonstraties tijdens de pannakampioenschappen. Panna Knock Out

Kampioenschappen panna in Soesterberg

26 juli 2021 om 09:30 Overig

SOESTERBERG Als één van de eerste initiatieven om het jeugdwerk in Soesterberg uit te breiden heeft Stichting Balans voor vrijdag 30 juli het panna knock out championship georganiseerd. Het wordt gehouden op het sportpark van voetbalvereniging ’t Vliegdorp aan de Kerklaan. Straatvoetballer Nasser El Jackson is er te gast en zal zijn behendigheid op het gebied van freestyle, groundmoves als pannaskills laten zien. 

Het toernooi wordt gehouden van 13:00 tot 17:00 uur. Deelnemers worden in twee groepen ingedeeld, van 8 tot en met 13 jaar en van 14 tot en met 18 jaar. Per leeftijdscategorie kunnen 32 kinderen meedoen. Balans heeft het toernooi georganiseerd onder auspiciën van Panna Knock Out, het wereldwijde platform van panna- en straatvoetbal. 

Volgens Michiel Pot van Balans is het initiatief onderdeel van meer activiteiten in Soesterberg ,,om daar wat meer voet aan de grond te krijgen en het jongerenwerk uit te breiden.” Panna is onderdeel van een voetbalkunst die populair is geworden door straatvoetballers als Soufiane Touzani, de pionier van het freestyle voetbal, en Nasser El Jackson (23), tweevoudig wereldkampioen groundmoves. 

POORTJE Uit het scala aan mogelijkheden op het gebied van freestyle voetbal heeft Balans gekozen voor de panna, het Surinaamse woord voor poortje. Hieraan is de voetbalterm poorten ontleend, de beweging waarbij één voetballer de bal tussen de benen van de tegenstander door poort. De belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde panna is dat de speler zelf balbezit houdt na zijn beweging.

Onder meer geïnspireerd door profvoetballers ontstond eind jaren ’90 op de Amsterdamse en Rotterdamse pleintjes de hedendaagse artistieke vorm van straatvoetbal. Onder aanvoering van oud-international Edgar Davids en Nike werd samen met straatvoetballers uit Amsterdam en Rotterdam het spel Panna Knock Out bedacht.

Het eerste toernooi vond plaats in 2001 en was vooral bedoeld om straatvoetballers een serieus platform te bieden. In 2003 ontstonden de eerste maatschappelijke Panna Knock Out toernooien in Nederlandse gemeenten en mede door deze twee initiatieven groeide de bekendheid van Panna Knock Out nationaal en internationaal snel. Sinds 2003 zijn er Panna Knock Out toernooien georganiseerd bij tal van topclubs.

AANMELDEN Omdat er vrijdag in Soesterberg maar 64 kinderen kunnen meedoen is het aan te raden zich hiervoor op te geven. Dat kan bij Michiel Pot van Stichting Balans via 06 86889835. Als er nog plaats is, kan dit ook voor het begin van de kampioenschappen. Het aantal panna’s dat elke deelnemer maakt in de drie minuten die daarvoor beschikbaar zijn, wordt bijgehouden door een jury.

Behalve van de strijd om de titel pannakampioen van Soesterberg kunnen belangstellenden ook kennismaken met de demonstraties door Nasser El Jackson die zijn straatvoetbal vaardigheden combineert met kunst. Hij heeft een eigen theatershow en drie teams, in Nederland, België en Spanje. Mogelijk dat zijn enthousiasme zo aanstekelijk werkt dat er ook in Soesterberg een team kan worden gevormd.

Door Jan van Steendelaar

advertentie
advertentie