De arena van het Nationaal Militair Museum is het middelpunt van
demonstraties, zoals met tanks.
De arena van het Nationaal Militair Museum is het middelpunt van demonstraties, zoals met tanks. Eempers

Veel variatie in het Zomeroffensief

24 juli 2021 om 12:38 Historie

SOESTERBERG Hoewel door corona het programma er heel anders heeft uitgezien dan oorspronkelijk de bedoeling was, sluit het Nationaal Militair Museum het zomerseizoen toch met een knaller af, namelijk met het Zomeroffensief. Tot en met 5 september trekt het museum op het buitenterrein alles uit de kast: tanks, vliegtuigen en allerlei activiteitenvoor kinderen.

Door Jan van Steendelaar

Op zaterdag 4 en zondag 5 september is er op het buitenterrein een groot afsluitend evenement met onder meer tankdemonstraties, een uitgebreide static show en rijden in een mini-tank of mini-jeep. Dat gebeurt in de arena en op het activiteitenterrein, terwijl op de naastgelegen betonstrip veel collectiestukken worden getoond. Die zijn speciaal voor deze gelegenheid uit het depot gehaald. Dit staat vol met de mooiste stukken waarvoor (nog) geen plaats is in het museum zelf. Door een deel ervan, waaronder een Phantom F-4 E, twee dagen een frisse neus te geven wordt het wat minder vol in het depot zodat de deuren ervan opengezet kunnen worden. Daardoor kunnen de bezoekers een uniek kijkje nemen in de enorme hangar met een collectie die alleen op deze manier getoond kan worden.

TANKS Tanks in het museum zijn indrukwekkend, maar die tonnen staal komen pas echt tot leven zodra de motor wordt gestart. In de collectie bevinden zich meerdere tanks en andere pantservoertuigen waarmee nog wordt gereden. Tijdens het Zomeroffensief is de arena meerdere keren per dag het middelpunt van een tankdemonstratie met bijvoorbeeld een amfibisch rupsvoertuig of een half-rups uit de Tweede Wereldoorlog.

KINDEREN Kinderen vanaf acht jaar en een minimale lengte van 1.35 meter, mogen ook zelf achter het stuur van een mini-jeep kruipen of achter de stick van een mini-tank om een stoer parcours af te leggen. Voor de jongere bezoekers zijn er nog allerlei andere mogelijkheden om ook actief te zijn op het evenemententerrein. Bijvoorbeeld door in de kistjes van de militair te stappen en hun militaire vaardigheden te tonen door naast correct te salueren en een tentje op te zetten, knopen te leggen, een schuttersputje te graven, te camoufleren en hun conditie te testen door te bootcampen.

Tot en met zondag 5 september is het museum dagelijks, en alleen in de vakantie ook op maandag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vooraf reserveren is in verband met de geldende coronamaatregelen noodzakelijk.

advertentie
advertentie