Afbeelding
Jan van Steendelaar

Dagelijkse ganzenmarsen in Soest

14 juli 2021 om 14:22 Dieren

SOEST Hoe druk het op de weg ook is, hoeveel haast de weggebruikers ook hebben, de snelheid verdwijnt opeens als er dieren op de weg lopen. In Soest is dat dagelijks een paar keer het geval op de Koningsweg en de Dalweg nabij de rotonde als daar een stoet van zo’n zestig grote Canadese ganzen de oversteek waagt. 

Door Jan van Steendelaar

Wonderlijk genoeg loopt dat tot nu toe altijd goed af. Het gebeurt zelden dat er een slachtoffer valt. Het is een bijzonder gezicht, de ganzenfile. De  weggebruikers nemen de tijd voor een probleemloze oversteek van de dieren. En als iemand eens vindt dat het wat te lang duurt, stapt hij uit en drijft de dieren wat sneller naar de overkant.

De tientallen Canadese ganzen in Soest voelen zich thuis in en rond de vijvers langs de Koningsweg. Het gaat meestal om ontsnapte volière- en parkvogels, die sinds de jaren zeventig als broedvogel in ons land voorkomt. Door kruising met andere soorten ganzen zijn er allerlei mengvormen te vinden. Dat levert soms verrassende tussenvormen op, die herkenning lastig maken.

advertentie
advertentie