Eerst wordt de kruin 'gekortwiekt'.
Eerst wordt de kruin 'gekortwiekt'. Huib den Ouden

Zwavelzwam leidt einde in van 119-jarige oude eik

12 juli 2021 om 16:30 Natuur en milieu

SOEST De Julianalaan was gedurende een ochtend gedeeltelijk afgesloten voor verkeer. Dat had alles te maken met de kap van een eik, volgens de overlevering een knaap die net zijn 119e lente had doorstaan.

De kap was nodig, omdat het gevaar bestond dat de oude boom zou kunnen omvallen of gedeeltelijk afbreken bij zware wind of storm. Wortels en stam waren aangetast door de zwavelzwam, een parasiet die het wel vaker heeft gemunt op eiken. Zo ook de eik ongeveer halverwege de Julianalaan. De zwam had zich vooral in de stam genesteld, waardoor het hout van de boom ernstig werd verzwakt.

De eik werd vorige week in opdracht van de gemeente geveld. Dat gebeurde in stukken. Eerst werden enkele takken afgezaagd, daarna werd de stam van boven af in stukken telkens een kopje kleiner gemaakt. Buurtbewoner Huib den Ouden volgde het proces op de voet.

Het is de bedoeling dat er een andere boom wordt terug geplant. Eerst moet de grond weer gezond worden. Daar gaat enige tijd overheen, om te voorkomen dat restanten van de zwavelzwam er nog bivakkeren en wederom gaan toeslaan.

Dan worden de takken een voor een verwijderd.
In fragmenten wordt de stam telkens een kopje kleiner gemaakt.
Geveld. Nu nog in 'hapklare' brokken zagen.
advertentie
advertentie