Afbeelding
Hans Veltmeijer

Fietsersbond: ‘Het afgesloten fietspad wordt nog dagelijks gemist’

11 juli 2021 om 12:30 Natuur en milieu

SOEST De bezwaarcommissie van de gemeente Baarn heeft het bezwaar op de afgesloten fietsenpaden over landgoed Pijnenburg, van burgerinitiatief Fietsvrienden Pijnenburg en de Fietsersbond afdeling Soest/Baarn, verworpen. De fietspaden zijn volgens de commissie niet onrechtmatig afgesloten door de landgoedeigenaar. Fietsvrienden Pijnenburg en de Fietsersbond stappen nu naar de rechter om het fietspad open te krijgen.

In 2019 sloot de landgoedeigenaar het fietspad over zijn landgoed, dat Lage Vuursche met de Lange Duinen verbindt, af. Fietsvrienden Pijnenburg: ,,Sindsdien moeten fietsers flink omrijden. Ouderen, ouders met kinderen pakken nu minder vaak de fiets, omdat zij gedwongen zijn om de gevaarlijke en onaangename route via de Embranchementsweg te nemen.’’

COLLEGE Het college van Baarn sluit zich aan bij het advies van de bezwaarcommissie en gaat de fietspaden niet openen. ,,Dit is een klap in het gezicht van de duizenden fietsers die de petitie ‘Fietspad Pijnenburg weer open, of een goed alternatief’, hebben ondertekend. En al die andere mensen die het fietspad dagelijks missen. Ook doet het advies van de commissie geen recht aan de bewijsstukken die de Fietsvrienden hebben opgestuurd.’’ 

Het lijkt ons niet meer dan redelijk dat zij ook moeten kunnen bewijzen dat wat ze zeggen ook echt waar is.

DOCUMENTEN Fietsvrienden: ,,Ook hebben de Fietsvrienden laten zien met documenten dat de bordjes Eigen Weg er niet altijd gestaan hebben.’’ Meike van de Linde, samen met Rosalie initiatiefnemer van het burgercomité: ,,Het verbaast ons dat de commissie onze bewijsstukken terzijde schuift en meer gewicht toekent aan de mondelinge verklaring van de landgoedeigenaar en de rentmeester, zij worden op hun woord geloofd. Het lijkt ons niet meer dan redelijk dat zij ook moeten kunnen bewijzen dat wat ze zeggen ook echt waar is.”

AFGESLOTEN FIETSPAD Wim Genuit van de Fietsersbond afdeling Baarn: ,,De commissie heeft in haar advies opgenomen dat het duidelijk is, op basis van het dossier en van de toelichting van de Fietsersbond en de Fietsvrienden tijdens de hoorzitting, dat de fietsverbindingen over het landgoed vóór de afsluiting door velen zijn gebruikt en dat de wens om dit gebruik voort te zetten groot is. We hopen dat dit het college van Baarn aanspoort om naar een goed alternatief te zoeken voor het fietspad. Want het afgesloten fietspad wordt dagelijks gemist. Daarnaast gaan we naar de rechter om onze bewijsstukken te laten toetsen en hopelijk alsnog de afsluiting van de fietspaden ongedaan te maken.”

advertentie
advertentie