Gideon Tazelaar, een van de blazers die dinsdagavond in Artishock speelt.
Gideon Tazelaar, een van de blazers die dinsdagavond in Artishock speelt. Ot C. Jonkers

Jazzconcert en films in Artishock Soest

6 juli 2021 om 14:00 Muziek

Na 13 juli zomerstop aan Steenhoffstraat

SOEST Artishock kondigt ‘uitzonderlijk begaafde blazers’ aan voor dinsdag 13 juli. Dan begint op het podium aan de Steenhoffstraat om 20.30 uur een ingelast jazzconcert van Ian Cleaver en Gideon Tazelaar.

Een levensgrote buitenkans, roepen de organisatoren. Voor de liefhebber is het zaak snel te reserveren, want door corona is het aantal bezoekers dat naar binnen mag nog steeds begrenst.

Saxofonist Gideon Tazelaar, bassist Felix Moseholm en trompettist Ian Cleaver - ook wel ‘The Kittens’ genoemd door drummer Jorge Rossy - vormden hun muzikale eenheid in New York City in 2017. Daar speelden ze onder meer samen met Reggie Workman, Wynton Marsalis, George Coleman, Rodney Green en Joe Farnsworth. 

Toen ze door Covid tijdens de zomer van 2020 noodgedwongen in Europa waren, nodigden ze hun Spaanse drumheld Jorge Rossy uit om naar Amsterdam te komen. Na een aantal optredens besloten ze unaniem dat het hoogstnoodzakelijk was om deze ontmoeting te registreren, waarna ze vervolgens spontaan een album opnamen in de Electric Monkey Studio te Amsterdam. Op de valreep werden ze bij de opname vergezeld door hun muzikale idolen saxofonist Benjamin Herman en basklarinettist Joris Roelofs. Het album van het inmiddels tot sextet uitgegroeide gezelschap werd op 28 mei 2021 door DOX Records uitgebracht.

NESTOR Benjamin Herman is inmiddels de nestor onder de saxofonisten. Winnaar van de Boy Edgar Prijs, bandleider van New Cool Collective en geliefd gastblazer bij de Amerikaanse zanger Gregory Porter. Gideon Tazelaar, de benjamin onder de saxofonisten en een grote belofte, is een protegé van niemand minder dan Wynton Marsalis, de Amerikaanse trompettist die zijn muzikale mentor en docent was. Tazelaar was al eerder te bewonderen op het podium van Artishock. Trompettist Ian Cleaver (één van de meest veelbelovende jonge jazzmusici) hebben we bij Artishock gehoord met de band van Guy Salamon en bij een eerbetoon aan Charlie Parker met onder anderen Tineke Postma. En dan, last but not least, basklarinettist Joris Roelofs, die we onder meer kennen van de Chambertones, heeft net een alom geprezen cd Rope Dance uitgebracht. Of hij erbij zal zijn, is nog even afwachten.

Dinsdag 13 juli, aanvang 20.30 uur; entree 15,00 euro (leden 10,00 euro).

FILMHUIS In Filmhuis Artishock draaien voor de zomerstop nog twee films. Zowel woensdag (20.15 uur) als zondag (11.00 uur) is Bill Murray te zien aan de zijde van zijn dochter in On the rocks. Hij ontpopt zich als een privé detective die uitzoekt of zijn schoonzoon inderdaad vreemdgaat. Entree 8,00 euro (leden 6,00 euro).

Buiten is het feest is een een verfilming van het boek van Arthur Japin die zich daarvoor liet inspireren door het levensverhaal van Karin Bloemen. Een film met een beladen onderwerp, die laat zien dat schaamte rond misbruik zo groot kan zijn , dat alles beter is dan uit de school klappen. Ook als dat relaties verstoort. Donderdag 8 juli, 20.15 uur, entree 8,00 euro (leden 6,00 euro).

Voor alle activiteiten in Artishock is reserveren verplicht: www.artishock-soest.nl

advertentie
advertentie