Afbeelding
Duurzame energie

Bewoners helpen bewoners met energiezuinige leefstijl

29 juni 2021 om 12:56 Partnercontent

In 2030 wil de gemeente Soest naar 49 procent minder CO2- uitstoot. Twintig jaar later zou er dan CO2-neutraal en zonder gebruik van aardgas kunnen worden gekookt en gestookt. Bewoners die zelf ook een steentje willen bijdragen aan een schoner milieu kunnen hiervoor terecht bij Energie Actief Soest.

Milieubewuste keuzes op het gebied van energie

Minder milieuvervuiling door gebruik te maken van duurzame energie. In Soest wordt hier al langer over nagedacht. Het college van Soest heeft 1 juni 2021 het Uitnodigingskader voor grootschalige energieopwekking voorgelegd aan de gemeenteraad. De bedoeling is, dat er in de gemeente twee zonnevelden en drie onderzoekslocaties voor wind komen. Maar ook de bewoners zelf houden zich over het algemeen bewust bezig met een energiezuinige leefstijl. Energie Actief Soest is een groep betrokken vrijwilligers die Soestenaren helpt bij het maken van milieubewuste keuzes op het gebied van energie in huis. Dat doen zij door middel van allerlei activiteiten, informatieverstrekking en het aanbieden van hulp in de vorm van onder andere energiecoaches. Uiteindelijk moeten allerlei maatregelen die woningbezitters en huurders nemen, ertoe leiden dat het wooncomfort groter is, de CO2-uitstoot is verminderd en dat de maandelijkse energierekening een stuk lager is.

Zonnepanelen op de meeste plaatsen welkom

In Soest zijn zonnepanelen op de daken van woningen en gebouwen bijna overal welkom. Op enkele plekken geldt het beschermd dorpsgezicht. Wie in de buurt van bijvoorbeeld de Oude Kerk woont, moet eerst aan de gemeente Soest een vergunning vragen om zonnepanelen te mogen plaatsen. In alle overige gevallen mogen de panelen zonder vergunning worden geplaatst Zonnepanelen op woningen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame levensstijl. Daarbij kunnen Soestenaren ook energie vergelijken om nog meer kosten te besparen op de stroomvoorziening in de woning. Tenslotte is energie vergelijken ook een manier om de juiste leveranciers te selecteren, daarbij kijkend naar welke groene stroom leveren én die ook nog op alle mogelijke manieren het klimaat ontzien.

Nieuwe leefstijl voor iedereen haalbaar

Dankzij diverse subsidies die door de gemeente worden verstrekt is het voor vrijwel iedereen haalbaar om milieubewuster te wonen in Soest. Zo kunnen bewoners extra subsidie ontvangen op zonnepanelen als zij buren overhalen om mee te doen. De gemeente heeft ook regelmatig een actie waarmee zowel huurders als woningeigenaren geld kunnen besparen of terugkrijgen. Een voorbeeld hiervan is cashback bij de aanschaf van bepaalde energiebesparende producten. Daarnaast kunnen inwoners van Soest ook een flink aantal dingen zelf doen om energie en geld te besparen. Soms gaat het om kleine veranderingen, die veel resultaat kunnen opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een waterbesparende douchekop, het plaatsen van tochtstrips of het vervangen van gloeilampen door led verlichting.

advertentie
advertentie