Marieke van den Hengel geeft haar coaching bij Stalhouderij De Middelwijck. Naamgenoot Marieke Hilhorst-Smeeing is de eigenaar van de stalhouderij.
Marieke van den Hengel geeft haar coaching bij Stalhouderij De Middelwijck. Naamgenoot Marieke Hilhorst-Smeeing is de eigenaar van de stalhouderij. Jaap van den Broek

Coach Marieke van den Hengel: ‘Ik durf te zeggen dat er geen betere coach is dan een paard’

10 juni 2021 om 09:00 Zakelijk

SOEST Overvallen worden door een vrij gevoel. Dat is de eerste emotie wanneer een stap over de drempel van het Koetshuis van Stalhouderij De Middelwijck aan de Lange Brinkweg wordt gezet. De ruimte is voorzien van alle gemakken en wanneer je een cappuccino nuttigt aan de robuuste tafel, ben je niet ver weg van een wijds uitzicht over de Soester polderlandschappen. Marieke Hilhorst-Smeeing en Marieke van den Hengel-Roskam ontvangen ons in het Koetshuis dat voor teamcoaching, teamtrainingen, familiebijeenkomsten en vergaderingen gebruikt wordt.

Marieke van den Hengel coacht met behulp van paarden. Dat lijkt wonderlijk, maar na haar uitleg blijkt dat niet zo te zijn. ,,Ik durf zelfs keihard te zeggen dat er geen betere coach is dan een paard. Een paard is een sensitief dier, goed in het feilloos aanvoelen van energie, en hij reageert op lichaamstaal. Daardoor kan jij je, met behulp van mij als coach, bewust worden van je patronen en datgeen wat in de weg zit om te komen waar je wilt zijn.”

VERHELDEREND ,,Coachen met paarden is ook met een groep of team erg efficiënt. Voor een paard als kuddedier wordt onduidelijkheid en incongruentie in het contact met de ander als onveilig ervaren. Heldere communicatie, vertrouwen en duidelijkheid over zaken als leiderschap en verdeling van taken zijn van levensbelang. Dat is soms confronterend, vaak verhelderend en het biedt nieuwe inzichten waarmee je als team verder kan. Het paard heeft, in tegenstelling tot de mens, als vanzelf een sterke veerkracht tussen spanning en weer terug naar ontspanning. Wanneer je leert luisteren naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het lichaam niet te schreeuwen.” 

STALHOUDERIJ Marieke geeft haar coaching bij Stalhouderij De Middelwijck. Naamgenoot Marieke Hilhorst-Smeeing is de eigenaar van de stalhouderij. Acht schitterende paarden zijn de hoofdpersonen van de stalhouderij die verschillende mogelijkheden biedt voor het verkennen van de fraaie omgeving van Soest. ,,Tijdens een tocht ga je met de huifkar Soest verkennen. Ondertussen word je bijgepraat over de geschiedenis van enkele historische plekken en we combineren de tocht met een heerlijke lunch, borrel of BBQ na afloop. We kunnen alle mogelijke combinaties maken, bijvoorbeeld voor een dag teambuilding met organisatie of afdeling, familiebijeenkomst, vergadering of cursus met diverse cateringmogelijkheden. Onze gasten genieten volop tijdens een ‘dagje Middelwijck’. Ze ervaren het verblijf, ook tijdens een vergadering of cursus, als een unieke inspiratiebron vol mooie inzichten.” 

COMBINEREN De beide disciplines van de twee Mariekes laten zich perfect combineren, vertelt het duo. Het zuiver spiegelend gedrag van een paard is voor Marieke Hilhorst herkenbaar. Zij werkt er dagelijks mee. De andere Marieke gebruikt met Roskam Coaching deze bijzondere eigenschappen. ,,Deze dieren hebben een warme en intelligente energie en hebben letterlijk voortstuwende kracht.”

Marieke van den Hengel: ,,In deze omgeving is er rust, ruimte en vooral veiligheid voor de deelnemers. Een teamuitje met ontspanning en plezier kan gecombineerd worden met een paardencoachsessie. Iedereen leert elkaar maar ook zichzelf beter kennen. Na afloop een gezellige nazit in het Koetshuis met een hapje en een drankje. Het zijn deze waardevolle momenten die wij kunnen verzorgen.”

Lange brinkweg 87-A, Soest
0641241676 - www.roskamcoaching.com
0651544442 - www.stalhouderij.nl

advertentie
advertentie