In de zomer van 2020 waren er veel klachten over het gebruik van lachgas en diverse vormen van overlast bij De Open Hof aan de Veenbesstraat.
In de zomer van 2020 waren er veel klachten over het gebruik van lachgas en diverse vormen van overlast bij De Open Hof aan de Veenbesstraat. Eigen foto

Vanaf 1 juli in gemeente Soest verbod op gebruik lachgas

3 juni 2021 om 09:36 Politiek

SOEST Zoals in meer gemeenten gaat Soest handhaven op het gebruik van lachgas. Vanaf 1 juli wordt het eenvoudiger om een bestuurlijke strafbeschikking uit te vaardigen op grond van de APV. Daarmee wil de gemeente het landelijke lachgasverbod niet afwachten maar al eerder actie ondernemen.

Het gebruik van lachgas gaat regelmatig gepaard met overlast, stelt de gemeente. ,,Onder invloed van lachgas gedragen mensen zich in groepsverband vaak baldadiger.” Met het verbod hoopt de politie samen met de boa’s van de gemeente dit gedrag eveneens te beperken. In Smitsveen werd vorige zomer door buurtbewoners geklaagd over het dealen en gebruiken van lachgas op de parkeerplaats bij De Open Hof.

VERBODEN Het gebruik van Lachgas is verboden op grond van artikel 2:74a: ,,Het hinderlijk gebruik van verdovende middelen”. Hieronder valt ook lachgas omdat het valt onder ‘daarop gelijkende waar’ als genoemd in dat artikel. Een wijziging van de APV is hierdoor niet nodig om tegen het gebruik van lachgas te kunnen optreden.

HANDHAVING De komende tijd zal er door (jeugd)boa’s, wijkagenten en jongerenwerkers op straat gewezen worden op dit verbod zodat de mensen die lachgas gebruiken zich ervan bewust zijn dat er na 1 juli op gehandhaafd gaat worden.

advertentie
advertentie