Ondanks (kleinschalige)stimuleringsmaatregelen van de gemeente stapt de Soester niet echt vaker op de fiets.
Ondanks (kleinschalige)stimuleringsmaatregelen van de gemeente stapt de Soester niet echt vaker op de fiets. Archief BDUmedia/Johan van Beek

Rekenkamercommissie ‘Fietsstimulering Soest niet geslaagd’

2 juni 2021 om 15:34 Verkeer en vervoer

SOEST Het doel van de gemeente Soest om inwoners meer te laten fietsen lijkt niet gehaald. Dat blijkt uit een enquête onder inwoners van de gemeente Soest in opdracht van de Rekenkamercommissie. Van de respondenten geeft de helft aan dat de fietsfrequentie niet is gestegen in de periode 2014-2020. Twaalf procent geeft zelfs aan minder vaak op de tweewieler te zijn gestapt.

De Rekenkamercommissie Soest presenteert de resultaten van het onderzoek naar het fietsstimuleringsbeleid in het rapport ‘Soest op de fiets’. In het onderzoek stond de vraag centraal in hoeverre de gemeentelijke maatregelen (2014-2020) om fietsgebruik te stimuleren doeltreffend en doelmatig waren. Uit het onderzoek blijkt dat de maatregelen te kleinschalig waren om daadwerkelijk een verschil te maken. Daarnaast was het budget ontoereikend om een grote stap te zetten om het fietsgebruik te verhogen. Dat geldt vooral als niet ingezet wordt op het ontmoedigen van het autogebruik.

SAMENHANGEND In de komende jaren worden een aantal belangrijke regionale fietsroutes aangelegd. Mogelijk leiden deze, denkt de Rekenkamercommissie, wel tot een hoger gebruik van de fiets. Deze investeringen in infrastructuur zijn naar verwachting effectiever wanneer deze vergezeld gaan van vraagbeïnvloedingsmaatregelen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van leasefietsen aan personeel door werkgevers. De Rekenkamercommissie adviseert de gemeente Soest om in te zetten op een samenhangend fietsstimuleringsbeleid. Daarin horen strategische doelen en maatregelen voor meerdere jaren en een uitvoeringsprogramma voor meerdere jaren.

,,Bezie auto-, fiets- en busgebruik in relatie tot elkaar”, adviseert de Rekenkamercommissie. Op die manier kan de gemeente realistische doelen formuleren. De gemeente Soest moet er ook voor zorgen dat beschikbare middelen beter aansluiten bij de strategische doelen; zowel qua capaciteit als qua financiën. Daarnaast wordt fietsbeleid steeds meer een regionale opgave. ,,Laat het beleid en het uitvoeringsprogramma daarom zoveel mogelijk aansluiten bij regionale ambities”, besluit de Rekenkamercommissie.

Het onderzoeksrapport is te downloaden via https://www.soest.nl/bestuur-en-organisatie/rekenkamercommissie

advertentie
advertentie