Broer David houdt zijn broertje Sam vast.
Broer David houdt zijn broertje Sam vast. Kom in Contact

Mama in actie voor alle broertjes en zusjes van kindjes met een hartafwijking

27 mei 2021 om 12:07 Mensen

SOESTERBERG Lize Buitendijk uit Soesterberg is een doneeractie gestart voor alle broers en zussen die een kindje met een hartafwijking verwachten. ,,Het is mijn missie om deze kinderen via de ziekenhuizen een Kom in Contact-boekje te schenken”, zegt de moeder die zelf een kindje met een hartafwijking heeft. ,,Een prentenboek speciaal voor alle dappere broertjes en zusjes om als gezin in verbinding te blijven in de heftige periode na de diagnose.” 

Ziekenhuis in en uit, papa en mama verdrietig, bij opa en oma logeren… niet alleen als ouders staat de wereld op z’n kop wanneer blijkt dat er een kindje met een hartafwijking op komst is. ,,Ieder jaar worden er zo’n 1500 kindjes met een hartafwijking geboren. Ook wij kregen tijdens de 20-wekenecho te horen dat het hartje van onze baby niet in orde was”, vertelt Lize. “Zo’n boodschap komt totaal onverwachts en meteen kom je in een nieuwe wereld terecht. Ik heb in die periode een verhaaltje voor ons zoontje David (toen 2,5) bedacht om het voor hem begrijpelijker te maken. Dit zorgde voor mooie gesprekjes samen.”

Nu is het idee ontstaan om een geïllustreerd Kom in Contact-boekje te maken van het kinderverhaaltje dat zij voor haar zoontje schreef. ,,Voor ouders is er veel informatie, met dit boek wil ik de aanstaande broers en zussen helpen in deze heftige periode”, aldus de schrijfster. ,,Het Kom in Contact-boekje is een handreiking aan ouders om in deze onzekere periode in contact te blijven als gezin. Er komt dan zoveel op een gezin af, laten we de aanstaande broers en zussen niet vergeten. ”

De Hartstichting en Stichting Hartekind zijn enthousiast over het initiatief en zo ontstond het idee om een doneeractie te starten om dit prentenboek te realiseren. Op www.komincontact.nl is het hele verhaal van het gezin te bekijken en kan een eenmalige donatie worden gedaan. ,,Onze Sam heeft kort na zijn geboorte een openhartoperatie ondergaan en het gaat nu erg goed met hem”, zegt Lize. ,,Het is mijn wens om het Kom in Contact-boekje namens alle donateurs te kunnen schenken aan de broertjes en zusjes van de hartenkindjes. Alle hulp is meer dan welkom.”

advertentie
advertentie