Wellicht dat het Gilde eind augustus wel kleinschalige evenementen kan houden, maar ma
Wellicht dat het Gilde eind augustus wel kleinschalige evenementen kan houden, maar ma Jaap van den Broek

Soester Groot Gaesbeeker Gilde houdt de deur op een kier

21 mei 2021 om 20:00 Activiteiten

SOEST ,,Het wordt spannend.” Die woorden klinken bij het Groot Gaebeeker Gilde. De grootste vereniging van Soest houdt de deur voorlopig op een kier als het gaat om het organiseren van de jaarlijkse gildefeesten die vorig jaar vanwege corona niet doorgingen.

Het is niet duidelijk of er iets en wat er eventueel kan worden georganiseerd. Maar in tegenstelling tot vorig jaar, toen in april de gildefeesten werden geschrapt, houdt de vereniging de deur nu nog op een kier.

,,Vorig jaar rond deze tijd stond alles abrupt stil en was al vrij snel duidelijk: geen Gildefeesten”, zegt een bestuurslid. ,,Een jaar later is die duidelijkheid er allesbehalve en dat geeft tegelijkertijd hoop, verwachting en veel onzekerheid. De maatregelen zijn niet altijd even  eenduidig, de regelingen evenmin en in zo’n situatie is het lastig koersen. Zetten we vol in op  een editie ‘als vanouds’ of vinden we het gezondheidstechnisch onverantwoord om iets te  organiseren?”

Tussen het ene en het andere uiterste zijn er volgens de gildebroeders diverse scenario’s te bedenken, en uit te werken. ,,Met ieder hun eigen financiële onzekerheden, maar ook kansen om iets neer te zetten wat passend is bij de situatie op dat moment.”

Misschien kunnen we het weekend-programma van overdag gewoon laten plaatsvinden. Of is dat ook een fata morgana?

BUITENLUCHT Zoals de situatie nu is, acht het Groot Gaesbeeker Gilde de organisatie van een grote muziekavond in de feesttent - afgezien van virologische overwegingen - uit financieel opzicht nog te riskant. Activiteiten in de buitenlucht zijn mogelijk wel haalbaar, hoopt het Gilde. ,,Misschien kunnen we het weekendprogramma van overdag laten plaatsvinden, zoals we dat gewend zijn, of is dat toch ook een fata morgana? Een andere optie: het koningsschieten in kleine kring, zoals dat gebeurde in 1960 toen de moderne gildefeesten voor het eerst werden gehouden.

ALLE OPTIES ,,Vooralsnog houden we alle opties open en gaan we het programma invullen op een manier die de omstandigheden toelaten en wenselijk maken”, zegt de woordvoerder. ,,We hebben al wel besloten dat er dit jaar geen programmagids zal verschijnen in de vorm zoals die voorgaande jaren zo breed gewaardeerd werd. Afhankelijk van het tijdstip waarop we een definitieve keuze kunnen of moeten maken en het uiteindelijke programma overwegen we nog wel een publicatie.”

Het Gilde hoopt de komende maand duidelijkheid te krijgen en knopen door te kunnen hakken ,,We hopen van de aanwezigheid van zoveel mogelijk mensen te mogen gaan genieten, want dat betekent een zo vol mogelijk programma, en daar streven we met z’n allen naar.”

advertentie
advertentie