Danny van Dijk (tweede van links) was met zijn vrienden aan het autospotten in Soesterberg.
Danny van Dijk (tweede van links) was met zijn vrienden aan het autospotten in Soesterberg. Eempers

Autospotters ‘on tour’ in Soesterberg

9 mei 2021 om 12:25 Activiteiten

SOESTERBERG Op een paar honderd meter afstand van de oude spottersplaats langs de Van Weerden Poelmanweg waren zaterdagmiddag opnieuw spotters actief. Nu niet om vliegtuigen te fotograferen, want die zijn er op de toestellen van de zweefvliegclub na niet meer, maar bijzondere auto’s. 

Ze vielen op, de jongens uit Leusden en Woudenberg die ter hoogte van de Van Weerden Poelmanweg langs de Amersfoortsestraat stonden. Fotocamera in de aanslag zodra ze een bijzondere auto aan zagen komen. Wat dat betreft hadden ze geluk: ze legden de Brabus G 700 vast - het enige exemplaar in Europa - die in het bezit is van een Amsterdamse coffeeshopeigenaar. Waarde: ruim 600.000 euro.

DIKKE AUTO’S De vriendengroep had gehoord dat er, zoals dat in spotterskringen genoemd wordt, een tour langs zou komen van bijzondere auto’s. Daarvoor lieten ze hun min of meer vaste plek bij Pon in Leusden voor wat die was en gingen ze naar Soesterberg, vertelt een van de spotters, Danny van Dijk uit Woudenberg. Daar stelden ze zich bij de verkeerslichten op de T-splitsing op, ,,want daar heb je de grootste kans op dikke auto’s.” 

Dikke auto’s, dat zijn Porsches, Lamborghini’s, Mercedessen en Bentleys. Voor alles onder de twee ton vinden ze het vaak de moeite niet waard om hun camera tevoorschijn te halen. Behalve als het gaat om wat in spotterskringen supercars worden genoemd. ,,Een Audi van bijvoorbeeld 50.000 euro kan al een leuke supercar zijn, maar een Golfje en een Nissan zijn dat pas vanaf twee ton.” 

Danny heeft een deel van zijn grote verzameling van ruim 3000 foto’s op Instagram gezet, maar nog niet zijn droomauto: een Mercedes AMG GTR Pro. Dat is de circuitversie van AMG GT R. ,,Die is mooi strak gelijnd. Er rijdt er af en toe een in Nederland, volgens mij de enige, van een dealer die er af en toe zelf in rijdt. Een vriend van mij heeft hem een keer op de A1 bij Amersfoort gezien.” 

MOOI SHOT Leuker dan een stilstaande auto te fotograferen vindt hij het om hem rijdend vast te leggen. ,,Ook al hoor je dat niet bij het terugkijken van de foto, dan heb je toch de ervaring van het geluid.” Soms is het door de snelheid waarmee de automobilisten rijden moeilijk om een goede foto te maken. Maar soms rijden ze met opzet langzaam of stoppen ze zelfs als ze de spotters zien staan om hen de gelegenheid te geven een mooi shot te maken. Anderen rijden juist met grote snelheid, blijkbaar omdat ze denken dat de spotters staan te filmen. ,,Dat is natuurlijk minder leuk want dan heb je bewogen foto’s.” 

Een van zijn meest bijzondere foto’s heeft hij niet zelf gemaakt. Dat is er namelijk een waarop hij bij een auto staat van vier miljoen: de Bugatti Chiron Pur Sport die een top heeft van 420 km per uur. Dat is dus een auto die je misschien één keer tegenkomt, in tegenstelling tot andere exemplaren. Toch worden die steeds weer gefotografeerd ,,om een betere kwaliteit te krijgen. Dan verwijder ik de vorige.”

Het middagje autospotten in Soesterberg was voor de jongens lucratief, want ze konden weer een paar bijzondere exemplaren aan hun toch al indrukwekkende verzameling toevoegen.

Een zeldzame opname in Soesterberg van de Brabus G 700. Waarde: ruim 600.000 euro.
Ook gespot in Soesterberg: de Audi RS6 e ABT met een prijskaartje van 320.000 euro.
advertentie
advertentie