Afbeelding
Jan van Steendelaar

Soesterberg doneert babyspullen voor ouders in armoede

8 mei 2021 om 20:18 Overig


SOESTERBERG Hij valt op, de rode container in de tuin van Apollo 174 tussen de gewone bruine en groene containers die iedereen thuis heeft. Hij is dan ook niet voor huisvuil of afval, maar voor babyspullen. Anna Bergers heeft hier sinds twee maanden een inzamelpunt voor nieuwe en gebruikte babyspullen. In die korte tijd hebben inwoners van Soesterberg maar ook van Zeist, Huis ter Heide en Soest - terwijl daar ook een inzamelpunt is - het adres weten te vinden en al veel spullen gebracht.

Door Jan van Steendelaar

Ze vindt het bijzonder ,,dat heel veel mensen toch wel begaan zijn.” Dat heeft ze ervaren in de gesprekjes met mensen die babyspulletjes komen brengen. ,,Vaak zijn mensen vooral met zichzelf bezig, maar het is toch mooi als je wat voor een ander kunt doen? Het gaat om babykleertjes, ze zijn  er zo uitgegroeid, wat moet je ermee. Ik ga echt niet al die dingen verkopen,” zegt ze. 

Zo denken meer mensen erover, wil ze laten zien. ,,Kijk meer eens even in de schuur, die staat helemaal vol.” De verrassing is groot als ze de deur openzwaait en de schuur … leeg blijkt te zijn. Daar is echtgenoot Thom verantwoordelijk voor. Hij heeft even tevoren de schuur net leeggehaald en de inhoud in zijn auto gelegd om naar het regiodepot in Amersfoort te brengen. 

GOOGELEN Zelf wilde Anna Bergers de babyspulletjes weggeven die na de geboorte van haar dochter opgeborgen waren toen ze er te groot voor was. ,,Maar dan wel aan een gezin dat zet echt nodig had. Er zijn nog steeds mensen bij wie een baby geboren wordt terwijl ze eigenlijk niets hebben. Dat doet mij wat. Ik ben toen gaan googelen en zo kwam in bij de Stichting Babyspullen terecht.”

Toen ze zag dat er in Soesterberg en directe omgeving geen inzamelpunt was, besloot ze het zelf op te zetten om te voorkomen dat mensen, omdat ze te ver moeten rijden om ze kwijt te kunnen,  niets meer doen met spulletjes die ze niet meer gebruiken.

VERLANGLIJSTJE De stichting heeft een verlanglijstje met spulletjes die erg gewild zijn, zoals rompertjes, dekentjes en jasjes en stelt twee startpakketten samen: voor pasgeboren baby’s en voor als ze wat grote zijn. Deze pakketten, meer dan vijfduizend per jaar, worden via diverse hulpverleningsinstanties gratis verstrekt aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. 

,,In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. Ouders kunnen in die gevallen vaak niet voldoen aan de basisbehoeften voor hun pasgeboren baby: een warme deken, een kruik, verzorgingsspulletjes of voldoende kleertjes”, zegt oprichtster Marjolijn Hermus. ,,Wij vinden dat elk kind recht heeft op een goede start.”  

SOCIAL MEDIA Anna Bergers, een van de driehonderd vrijwilligers van de stichting met tweehonderd inzamelpunten verspreid over het land, onderschrijft dat van harte en brengt via social media de stichting dan ook regelmatig onder de aandacht. Dat levert resultaat op, merkt ze aan de spulletjes die ze krijgt en de gesprekken met mensen die ze komen brengen. 

,,Mensen bellen aan of spreken me aan als ik in de tuin bezig bent. Ze vragen dat wat er precies met de spulletjes gebeurt en waar ze heen gaan.” Het antwoord is dan altijd: naar een gezin waar een baby in armoede wordt geboren.

advertentie
advertentie