Anneleen van der Laar (voorste rij, 2e van links) en Carla Osseweijer (2e rij van boven, 3e van rechts) in de tweede helft van de jaren zeventig op de Rinke Tolmanschool.
Anneleen van der Laar (voorste rij, 2e van links) en Carla Osseweijer (2e rij van boven, 3e van rechts) in de tweede helft van de jaren zeventig op de Rinke Tolmanschool. Eigen foto

Terug naar school: ‘Onze school was vrij, ontspannen, sociaal’

8 mei 2021 om 10:30 Mensen

SOEST Anneleen van der Laar en Carla Osseweijer, beiden 57, zijn oud-klasgenoten van de Rinke Tolmanschool. Ze bleven allebei in Soest ‘plakken’, zijn hier gehuwd en hebben elk twee kinderen. Na 45 jaar jaar gaan ze even terug naar hun (openbare) lagere school aan de Smitsweg, die er in werkelijkheid niet meer is.

Ze staan op de Smitsweg al te wachten voor het fotomomentje. Op loopafstand vliegen de herinneringen de fotograaf om de oren. Nooit gebrek aan gespreksstof wanneer oud-klasgenoten elkaar ontmoeten, en al helemaal niet op de plek waar de school staat of, in dit geval, stond. Op hun vrije zaterdag gaan Anneleen van der Laar en Carla Osseweijer even terug naar school. Anneleen behoorde in 1970 bij de eerste leerlingen van de school en doorliep haar volledige lagere schooltijd aan de Smitsweg. Carla kwam met haar familie uit Nijmegen en stapte in 1973 in de vierde klas in.

RECHTVAARDIGHEID Rob Stiphout en meester De Jong worden na bijna een halve eeuw unaniem genoemd als favoriete onderwijzers. ,,De Jong was eerlijk, behandelde ons niet als kleine kinderen en had humor”, zegt Carla. ,,Hij heeft mij geïnspireerd door zijn rechtvaardigheid. Rob Stiphout kregen we in de loop van de 6e toen De Jong directeur werd van een andere basisschool in Soest. Rob was net afgestudeerd veel vrijer in zijn doen en laten dan wij gewend waren en in onze ogen beetje een hippie. Hij was ook de eerste leraar die we bij zijn voornaam mochten noemen.”

Anneleen: ,,Theo Uittenbogaard was ook een van mijn favorieten. Omdat hij helemaal niet streng was en we vaak naar het toilet mochten, en dan konden we daar stiekem stuiterballen maken van technicollijm en water. Rob Stiphout was wel een verademing, vind ik. Met zijn lange haar en zijn relaxte hippie-houding, dat waren we niet gewend. Hij was ook veel jonger dan de andere juffen/meesters. Waarschijnlijk net van de Pabo afgestudeerd.”

Volgens mij hadden we best een brave sfeer in de klas, heel anders dan dat ik bij mijn kinderen meemaakte

GYMLERAAR Gymleraar Hans Dreef is Carla altijd bijgebleven. ,,Ik sport nog steeds graag en dat is bij hem begonnen. We hadden met hem nog een echte gymleraar en ook een gymzaal en buiten sportveldjes. Door hem ben ik met een paar klasgenoten gaan basketballen. Wij waren in die tijd de eerste welpen van Red Stars. We hadden met de Rinke Tolmanschool regelmatig sporttoernooien waar hij ons voor trainde en enthousiast maakte. Als ik terugdenk aan de lagere school, dan denk ik het eerst aan de WieWaTo toernooien met de Professor J. Waterinkschool en De Wiekslag. Er was hevige concurrentie tussen onze scholen onderling.”

SNEEUWBALGEVECHTEN Ook Anneleen belandde bij de basketbalclub. Zij bewaart vooral goede herinneringen aan een onbezorgde tijd. ,,We gingen gewoon lekker elke dag lopend naar school. In de middagpauze eerst brood halen bij de bakker op de Smitshof. In de winter sneeuwbalgevechten met de Waterinkschool en de Wiekslag. Volgens mij hadden we best een brave sfeer in de klas. Heel anders dan ik dat bij mijn kinderen meemaakte. Maar ja, toen had ook nog niemand de diagnose ADHD.”


Voor Carla staan de jaren op de Rinke Tolmanschool eveneens symbool voor een onbezorgde tijd. ,,Vergeleken met mijn vorige lagere school in Nijmegen was het er erg vrij. Hoewel ik op school kwam toen het schooljaar al was begonnen, werd ik meteen opgenomen in de klas. De sfeer op school was vrij en sociaal, in de klas vooral gemoedelijk en saamhorig. Op het schoolplein werd er veel geknikkerd. Buiten schooltijd speelden we ook met elkaar, in groepjes.

VEEL MEESTERS Anneleen weet nog dat er - zeker in vergelijking met vandaag de dag - veel meesters op de school waren. ,,Ik vond het op school ook ontspannen. Het was kleinschalig, er was geen stress. Ik voelde me er helemaal thuis.”

Carla: ,,Het was een fijne school met veel aandacht voor sport, handvaardigheid en toneel. We hadden ook een grote aula waar we eens in de zoveel tijd mochten optreden.”

(In de Soester Courant van woensdag 12 mei een nog veel uitgebreidere versie van het verhaal van Carla en Anneleen.)

Ook terug naar school?
Wil jij ook, samen met een oud-klasgenoot, terug naar je lagere school of je basisschool? Herinneringen ophalen uit die bijzondere tijd? Haal die ene klassenfoto uit je plakboek of zoek ‘m op in je digitale geheugen. De Soester Courant loopt graag even mee om je verhaal op te tekenen.
Interesse?
Mail naar soestercourant@bdu.nl of bel naar Johan van Beek, tel. 06 -54 631264

Johan van Beek

Carla Osseweijer (links) en Anneleen van der Laar voor de plek waar vroeger hun school stond.
advertentie
advertentie