Het vliegtuig is van polyester en weegt 3.500 kilo.
Het vliegtuig is van polyester en weegt 3.500 kilo. Eempers

Replica Northrop F 5-B in Soesterberg fungeert als ‘blikvanger’

2 mei 2021 om 13:51 Overig

SOESTERBERG Geen weggebruiker kan hem missen, het knalgele vliegtuig dat de blikvanger is van een autobedrijf aan de Amersfoortsestraat. De Northrop F 5 B is echter geen echt toestel, maar een replica van polyester. Het heeft jarenlang bij het bedrijf gestaan van eigenaar Bloemendaal van een polyesterbedrijf, tevens Lamborghini-importeur in Rijssen. Nu staat er toepasselijk Vliegdorp Soesterberg op.

SPANWIJDTE Bloemendaal wilde bewijzen dat hij van polyester alles kon bouwen wat de klant wilde. Een unieke gelegenheid deed zich voor toen hij door zijn vriendschap met de commandant van een vliegbasis in de jaren ‘70 de kans kreeg om mallen te trekken van de nieuwe op Twenthe gestationeerde Northrop F-5B met dubbelcabine. Daarna werd het vliegtuig in polyester gegoten, exact op schaal: 14,6 meter lang, een spanwijdte van 8.1 meter en 4.1 meter hoog. Het gewicht is nu 3.500 kilo.

Omdat ik vind dat het vliegtuig hier thuishoort

THUISHOREN Bloemendaal had het toestel veertig jaar voor zijn showroom staan. Toen hij door zijn leeftijd zijn bedrijf ging afbouwen, verhuisde het naar zijn achtertuin. Onlangs besloot hij het te verkopen. Autohandelaar De Groot in Soesterberg zag het op een veilingsite, herkende het direct van zakelijke contacten en kocht het. ,,Omdat ik vind dat het hier thuishoort. En het mooie is ook: het blijft bij een autobedrijf.”

GRONDVERF Eenmaal in Soesterberg kwam het in een grote hal te staan, waar een werknemer twee weken lang bezig is geweest het te schuren. Toen dit gebeurd was, werd het eerst in de grondverf gezet en daarna in de huidige felgele kleur geverfd. Spuiten zou alleen mogelijk zijn geweest in een spuitcabine voor vrachtwagens, maar dat zou een kostbare klus zijn geweest. Eenmaal geverfd werden de striping en de letters erop aangebracht, zodat het toestel de bedrijfskleuren geel en groen heeft.

Als finishing touch werden er twee namen van werknemers op aangebracht: van hoofdverkoper Glenn van Es als captain en bedrijfsleider Robbie Roelofs als co-piloot.

Door Jan van Steendelaar

advertentie
advertentie