Afbeelding
Jan van Steendelaar

Struikrovers in Soesterberg naar huis met groene buit

10 april 2021 om 15:00 Natuur en milieu

SOESTERBERG Met enige fantasie zou het zo kunnen zijn dat er straks bij graafwerk voor vervangende woningbouw aan de Moerbessenberg restanten gevonden worden die herinneren aan de boerderij van de familie Mollevanger die hier stond. Die mogelijkheid was er zaterdag zeker niet, want daarvoor werd er niet diep genoeg gegraven door de ‘struikrovers’. Bewoners van Portaal-woningen in Soesterberg mochten tuinen leeghalen van de woningen aan de Moerbessenberg die nog dit jaar worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Terwijl de één het had voorzien op grote struiken, had een ander meer oog voor bodembedekkers. Weer een ander was op zoek naar klinkers, waar de volgende alleen belangstelling had voor keien. Struikroven is dus meer dan enkel het redden van bomen, struiken en planten. Alles uit tuinen wat hergebruikt kan worden, moet elders een tweede leven krijgen, vindt Bernice Kamphuis uit Eindhoven. Zij is initiatiefneemster van het project Struikroven, dat inmiddels landelijk wordt toegepast. 

BOMENMAN Woningcorporatie Portaal haakte er voor het eerst ook graag bij aan. Behalve Bernice Kamphuis was voor advies aan de bewoners bij het uitgraven van beplanting ook Tom van Duuren uit Eindhoven meegekomen, daar bekend als de ‘bomenman’. Hij had achter z’n bestelauto zijn demontabele houten huis gekoppeld, ontworpen door zijn dochter en gemaakt van hout uit de stad. Hij vertelt met trots ,,dat we deze week het kleinste stadsbos van Nederland hebben gemaakt in het hart van de stad.” Het is volgens hem de perfecte overgang tussen de binnenstad, de stationsomgeving en omliggende woonwijken. 


Foto: Jan van Steendelaar

BEVERBOOM Ook al viel zijn bijzondere huis op wielen op, de belangstelling van degenen die zich bij Portaal hadden aangemeld ging toch vooral uit naar wat er uit de royale achtertuinen weggehaald kon worden. Linda had haar zinnen gezet op de beverboom. Deze boom wordt zo genoemd omdat de knoppen met de sterk behaarde schubben aan de pels van een bever doen denken. De boom behoort tot het geslacht magnolia. Van het exemplaar dat Linda in de kruiwagen mee naar huis nam, bloeiden de tulpvormige bloemen al uitbundig.


Foto: Jan van Steendelaar

Zij was een van de eersten zich zaterdag bij Merit van Hove en Stefan Gradissen van Portaal meldde. Ze ‘bekende’ dat ze vrijdag al een kijkje in de tuinen had genomen om direct naar haar favoriete boom te gaan voordat iemand anders daar ook op uit was. Dat was in ieder geval niet Marjon Knevelman, in Soesterberg vrijwilligster van Guerrilla Gardening, een activiteit die erop gericht is meer groen in stedelijke omgevingen te realiseren. Zij deelde niet alleen zakjes met een zelf geoogst eenjarig zaadmengsel uit, maar nam ook een kruiwagen vol bodembedekkers mee naar huis.

KEIEN Ook een struikrover was Willem van der Lee van de Generaal Winkelmanstraat. Hij heeft in de beginjaren van de vijftien jaar dat hij er woont op allerlei manieren geprobeerd om een gazon aan te leggen, maar na vier pogingen gaf het hij op, want er bleef onkruid groeien. Nu heeft hij kleine perkjes aangelegd en er verder een keientuin van gemaakt. Hij haalde een paar mooie keien weg om zijn tuin verder te verfraaien.

Zo ging iedereen naar huis met bomen, struiken en planten, sierbestrating en andere tuinspullen waarop de keus was gevallen tijdens dit geslaagde initiatief van Portaal.

Door Jan van Steendelaar

Afbeelding
advertentie
advertentie