Jenny van Herrewegen maakte de tekeningen voor het boek.
Jenny van Herrewegen maakte de tekeningen voor het boek. Eigen foto

Jenny van Herrewegen maakte tekeningen voor ‘Guerilla Gardening’

11 april 2021 om 11:00 Kunst

SOEST Jenny van Herrewegen uit Soest heeft de tekeningen gemaakt, die dienen als illustraties in het boek ‘Guerrilla Gardening - Handboek voor buurtvergroeners’. Het boek verscheen de afgelopen week. Guerrilla Gardening is een beweging van mensen die tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin.

Hiermee zetten ze als bewoner hun eigen buurt in bloei. Daarbij valt te denken aan een tuin rond een boom, bloemen langs een gemeentelijke heg, of een buurttuin. Jenny is hier zelf al meer dan tien jaren actief mee in haar werk als ontwerper van groene schoolpleinen bij ontwerpburo Jep.

Zelf kreeg ze het boek vorige week voor het eerst te zien. ,,Het is een heel enthousiasmerend boek geworden met een frisse en vrolijke uitstraling. Je krijgt meteen zin om zelf ook aan de slag te gaan in je eigen buurt. En het is fijn dat er zoveel praktische tips in staan over hoe je dat dan aan kunt pakken.”

Samen tuinieren is gezellig. En al dat groen is ook nog eens gezond en zorgt voor minder hitte in de zomer

VROLIJKHEID Een groene buurt heeft veel voordelen: het brengt vrolijkheid in een grijze straat, vindt Jenny. ,,De bloemen voeden bijen en andere insecten. Samen tuinieren in de straat is gezellig. En al dat groen is ook nog eens gezond en zorgt voor minder hitte in de zomer.”

Auteur Cerian van Gestel schreef het boek om haar passie voor guerrilla tuinieren te delen. ,,Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuinen en bloemen rond de bomen.”

EENVOUDIG ‘Guerrilla Gardening’ laat volgens Jenny zien hoe je eenvoudig je eigen buurt een beetje groener kunt maken. Van het strooien van zaadbommen en een tegel eruit halen en een plant erin zetten, tot het aanleggen van een complete buurttuin. Het geeft praktische tips en voorbeelden.

De auteur Cerian van Gestel is bioloog. Na haar studie werkte ze voor diverse goede doelen waar ze campagnes en acties organiseerde. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en  via https://knnvuitgeverij.nl/artikel/guerrilla-gardening.html en Guerrilla Gardeners.nl.

Een van de tekeningen van Jenny van Herrewegen.
advertentie
advertentie