Op de parkeerplaats bij De Generaal staat groot materieel klaar om het spoor te vernieuwen.
Op de parkeerplaats bij De Generaal staat groot materieel klaar om het spoor te vernieuwen. Baarnsche Courant

Spoorwegovergang Torenlaan Baarn drie dagen dicht

2 april 2021 om 14:17 Verkeer en vervoer

BAARN/SOEST Geen vrije paasdagen voor de werknemers van VolkerRail. Vanaf vrijdagavond gaan ze, in opdracht van ProRail, aan de slag op de spoorlijn Baarn-Amersfoort. De spoorwegovergang aan de Torenlaan, waar ook veel Soester weggebruikers rijden, gaat drie dagen dicht.

De rustige paasperiode wordt gebruikt om het complete treinverkeer drie dagen stil te leggen. Dat geeft ruimte om de overweg ter hoogte van de Torenlaan te vernieuwen, iets verderop worden drie wissels onderhanden genomen en een zogenoemd bovenleiding portaal wordt onder handen genomen.

De overweg is afgesloten tussen vrijdag 23.30 uur en dinsdag 5.00 uur

AFGESLOTEN Het betekent dat de spoorwegovergang voor alle verkeer is afgesloten tussen vanavond 23.30 uur en dinsdagmorgen 05.00 uur. Op de parkeerplaats bij Eethuys de Generaal is inmiddels een flink bouwdorp verrezen. De afgelopen dagen is zwaar materiaal aangevoerd inclusief de specialistische voertuigen die zowel op de weg als op de rails kunnen rijden. Ook staan er schaftkeeten, werkplaatsen en sanitair.

Aan de operatie is opvallend weinig ruchtbaarheid gegeven. De Torenlaan is, zeker richting Soest, een van de belangrijkste uitvalswegen. Drie weken geleden is er een informatiebord geplaatst en vanaf vrijdag is er een omleidingsroute. Op de website van ProRail is het na enig zoeken wel te vinden onder het kopje ‘Spoorwerk in de uw buurt’.

DRIE WISSELS Naast de spoorwegovergang worden dus ook drie wissels in de omgeving onder handen genomen. In het Nederlandse spoornetwerk liggen er ongeveer 7000. Wissels zijn storingsgevoelig en duur: ze kosten zo’n 500.000 euro. Daarom geeft ProRail prioriteit aan goed preventief onderhoud. Veel wissels zijn uitgerust met een slim meetsysteem: gaat de wissel zwaarder lopen? Dan wordt actie ondernomen.

BUSREGELING Tussen vrijdagavond en dinsdagochtend staan de slagbomen bij de overgang aan de Luitenant-Generaal van Heutszlaan continu omhoog omdat er geen treinen rijden. Reizigers tussen Hilversum en Amersfoort moeten tussen zaterdag en vrijdag gebruik maken van een speciale busregeling. ProRail waarschuwt dat de werkzaamheden met name ‘s nachts voor enige overlast kunnen zorgen, ook  in de nacht van woensdag 21 april. Tussen middernacht en zes uur ‘s morgens wordt dan op het hele traject tussen Baarn en Amersfoort gelast en geslepen aan de spoorstaven, om de treinen zo soepel mogelijk te laten lopen.

Door Eugene Leenders

advertentie
advertentie