Van Rotterdam eind jaren dertig naar de Amersfoortsestraat en in 2013 naar de Centurionbaan
Van Rotterdam eind jaren dertig naar de Amersfoortsestraat en in 2013 naar de Centurionbaan Eigen foto

100 jaar Hollandsche IJzerwarenhandel: begrip in Soesterberg

31 maart 2021 om 12:00 Advertorial_2

SOESTERBERG Als aannemer kon Arie van der Vlugt slecht aan draadnagels en dergelijke komen. Veel goederen moesten uit Duitsland komen. Op 9 april 1921 richtte heeft hij, samen met twee andere ondernemers, de NV Hollandsche IJzerwarenhandel op, in Rotterdam. Daarmee verzekerde hij zich van tijdige levering en inkomsten door de goederen in de winkel aan de Schiedamseweg te verkopen.

Eind jaren 30 verhuisden de voorraad en de inkoop van het bedrijf naar de Amersfoortsestraat 97 in Soesterberg. Vanaf dit adres zijn 68 jaar klanten geholpen. In 1939 kwam zoon Arie bij zijn vader in het bedrijf in Soesterberg werken.

VERSTOPT In de oorlog werden het woonhuis, magazijn en het naastgelegen woonhuis gevorderd door de Duitse bezetters. Vlak voor de vordering is de voorraad van de IJzerwarenhandel verstopt ergens in Amersfoort, vertelt (klein)zoon Ad van de Vlugt. ,,Na de oorlog hebben ze dat weer opgehaald en begon alles langzaam op gang te komen. Ook verhuisde de gehele NV Hollandsche IJzerwarenhandel van Rotterdam naar Soesterberg. De winkel in Rotterdam en werd door mijn opa omgedoopt in DYON (De IJzerwaren Ondernemer).”

,,Halverwege de jaren 50 begon het bedrijf te groeien onder leiding van mijn vader Arie. De Hollandsche IJzerwarenhandel werd een begrip in Soesterberg en omgeving. Na mijn diensttijd ging ook ik, in 1978, bij mijn vader werken en in de jaren 80 werd de naam veranderd in Hollandse IJzerwarenhandel B.V.”

ONVOORWAARDELIJKE STEUN In 1989 kreeg Ad van de ene op de andere dag de leiding over het bedrijf. ,,Doordat mijn vader hartproblemen kreeg. Het was heel moeilijk, maar dankzij de onvoorwaardelijke steun van mijn gezin, het personeel, de klanten en leveranciers kon het bedrijf deze loodzware tijd doorkomen. De zaak heb ik officieel overgenomen in 1990. De Hollandse IJzerwarenhandel zat een beetje verstopt maar klanten kwamen er graag. Ze kwamen voor de goede service en advies, een losse schroef tot dozen vol draadnagels en een praatje. Samen met mijn vrouw en het personeel hebben we tot en met 2008 een gestage groei te weten verwezenlijken.”

Firma Van Buuren uit Rijssen nam eind 2008 het bedrijf over. Het is sinds 2013 gevestigd aan de Centurionbaan

Eind 2008 nam de firma Van Buuren uit Rijssen de zaak over en veranderde de naam in Van Buuren Hollandse IJzerwarenhandel B.V.

VERNIEUWD Ook Van Buuren is een familiebedrijf. Al generaties lang wordt het stokje doorgegeven van vader op zoon. Anno nu werkt kleinzoon Hans Groeneveld met liefde in het bedrijf dat zijn grootvader in 1920 oprichtte. De onderneming in ‘geëmailleerde - ijzer- en koloniale waren’ groeide uit tot een van de grootste bouwgerelateerde groothandels in Twente met 11 vestigingen en bijna 200 medewerkers.

CENTURIONBAAN In 2013 verhuisde de Hollandse IJzerwarenhandel, als een van de eerste bedrijven, naar de Centurionbaan 30 op het toen nog lege industrieterrein langs de A28, waar een groot vernieuwd assortiment in ijzerwaren, bevestigingsmaterialen, hang- en sluitwerk, machines en gereedschappen, werkkleding en PBM te vinden is.

Cilinders maakt het bedrijf ter plekke. Als enige in de omgeving biedt Van Buuren Hollandse IJzerwarenhandel B.V. Paslode reparatie door gespecialiseerde medewerkers. De adviseurs zijn altijd bereid om passend advies te geven. Tevens beschikt van Buuren over specialisaties in DUCO ventilatietechniek en zonnepanelen.

Van Buuren… meer dan een groothandel.

INFORMATIE Centurionbaan 30, 3769 AV Soesterberg, https://van-buuren.com, tel. 0548 631 550.

advertentie
advertentie