Afbeelding
Jaap van den Broek

SWOS helpt indien gewenst 70-plussers bij stemprocedure

5 maart 2021 om 19:30 Politiek

SOEST Speciaal voor 70-plussers die per brief kunnen stemmen, biedt de Stichting Welzijnswerk Ouderen Soest (SWOS) ondersteuning aan. Ouderen die op weg geholpen willen worden in deze afwijkende stemprocedure kunnen bellen voor hu;p.

Voor het eerst kunnen mensen vanaf 70 jaar per brief stemmen. De SWOS speelt daar op in, zegt directeur Idelette Sleurink. ,,De overheid heeft diverse maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat deze ouderen op een betrouwbare manier per brief kunnen stemmen. Om het zo veilig mogelijk te maken, wordt de stempluspas apart verzonden van de rest van de documenten die men nodig heeft. Zo kunnen anderen niet zomaar stempapieren onderscheppen.

Van belang is dat de briefstem vóór woensdag 17 maart, 21.00 uur, aankomt. Dat kan via de post (vóór vrijdag 12 maart 17.00 uur op de bus doen) of afgeven op het afgiftepunt, op werkdagen van woensdag 10 maart t/m woensdag 17 maart. Het enige afgiftepunt in Soest is het gemeentehuis.

STEMPEL Om te controleren of de briefstem op tijd is binnen gekomen, krijgt de briefstem na ontvangst door de gemeente meteen een datumstempel, dat gebeurt ook als de briefstem bij het afgiftepunt wordt afgegeven. Op die manier kan later worden gecontroleerd dat de briefstem op tijd is binnengekomen, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zij die daarvoor in aanmerking komen krijgen uiterlijk donderdag 11 maart de volgende vier documenten: een briefstembiljet, een envelop met de tekst ‘briefstembiljet’, een retourenvelop een brief met uitleg over het stemmen.

HULPLIJN Er is door de overheid een telefonische hulplijn gelanceerd: 0800-1351. Deze is iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur bereikbaar. Ook vrijwilligers van de SWOS staan klaar om te komen helpen met de procedure om te stemmen: tel. 035-6023681 (09.00 en 13.00 uur). Meer informatie: https://www.soest.nl/verkiezingen.

advertentie
advertentie