Jacques van der Vlies en  Aty Luitze proeven de wijn bij Leon Gommers.
Jacques van der Vlies en Aty Luitze proeven de wijn bij Leon Gommers. Soester Courant

Paasbox van Rotary Soestdijk als opkikker voor ouderen

2 maart 2021 om 11:30 Maatschappelijk

SOEST/BAARN De chocolade paashaas van banketbakkerij Lex Verkley is overheerlijk, maar breekbaar. Aty Luitze kijkt hoe hij in de Paasbox past, want er moet nog veel meer in. Bijvoorbeeld de mini paasstol van bakker Sylvester Kuiper uit Baarn of het flesje wijn van Leon Gommers. Een ambachtelijk soepje, natuurlijk paaseieren en nog veel en veel meer.

De Paasbox is het idee van Rotary Soestdijk om in deze coronatijden wat extra’s te doen en met name voor de oudere, soms eenzame mensen.

Aty Luitze: ,,Het is een 24 uurs box. Dus niet iets lekkers vooraf bij het eten of een snoepje. Er zit echt van alles in voor de hele dag.”

Jacques van der Vlies: ,,We leveren waar voor het geld. Je kunt hem voor 25 euro bestellen, maar de werkelijk waarde is nu al meer dan 50 euro.”

Rotary wil er een paar honderd verkopen, maar stiekem ligt de target op duizend dozen. Dat moet kunnen voor Soest en Baarn samen, denken de leden. De box kan worden gekocht en wordt vervolgens gratis geschonken aan iemand uit de (oudere) doelgroep.

Het initiatief is uitgerold en inmiddels een behoorlijke dagbesteding voor Van der Vlies en Luitze. Ze overleggen met de deelnemende ondernemers en andere betrokkenen, plannen waar en wanneer er geleverd wordt, of alle producten in de doos passen en hoe het geheel er fraai uit komt te zien.

SLOKJE Tijdens het gesprek zijn ze bij Leon Gommers van d wijnhandel aan de F.C. Kuyperstraat. De band tussen de Rotary en de wijnhandel uit Soest is al jaren stevig. Gommers levert de wijnen bij het Midzomer dorpsdiner, dat vóór corona jaarlijks op de Brink in Baarn werd gehouden. Ook verzorgde Gommers steevast het aperitief. Nu stopt hij een lekker flesje biologische wijn in de Paasbox. Jacques neemt een slokje op de vroege ochtend, wanneer er een flesje opengaat voor de foto. Een glimlach en nog een slokje.

Leon Gommers is tevreden over de smaakvolle Zuid-Amerikaanse wijn. ,,Dit is een Chileense Cabernet Sauvignon zoals die hoort te zijn. Cassis eucalyptys in de geur, volle aanzet, mooi rood fruit een vriendelijke tannine en een mooie volle afdronk.”

Ondernemers uit Soest en Baarn trekken gezamenlijk op in dit maatschappelijk initiatief voor ouderen

GEZAMENLIJK Rotary Soestdijk, met ondernemers uit Soest en Baarn trekken gezamenlijk op in dit maatschappelijke initiatief. Met de gemeente Baarn is ook al intensief overleg. Er loopt daar een project eenzaamheid. De Rotary is gekoppeld aan eenzaamheidscoördinator Krista Peters. Gekeken wordt waar er samengewerkt kan worden. Met de gemeente Soest zijn de eerste voorzichtige lijntjes gelegd. Ook hier lopen projecten tegen eenzaamheid.

WEBSITE Inmiddels is https://paasbox2021.nl in de lucht. Met enkele muisklikken kan de paasbox via deze website worden besteld en afgerekend. De Rotary kwam op het idee door het succes van de Soester en Baarnse boxen, die afgelopen maanden door plaatselijke ondernemers werden samengesteld. Deze Paasbox is niet voor een geliefde of iemand uit eigen kring - of voor jezelf - maar om weg te geven aan alleenstaande ouderen die in deze tijd wel een opkikkertje kunnen gebruiken.

SPONSOREN De doos kan op paaszaterdag in Baarn worden opgehaald zodat de schenker in het paasweekeinde iemand blij kan maken. Mensen worden ook opgeroepen om voor 25 euro een doos te sponsoren. Die worden dan door leden van de Rotary bezorgd bij een oudere.

Jacques van der Vlies: ,,We hebben nu al veel namen op onze lijst staat, en we hopen op nog veel meer inschrijvingen.”

Door Eugene Leenders

advertentie
advertentie