Dansen tijdens een online cursus. Het hele gezin kan meedoen.
Dansen tijdens een online cursus. Het hele gezin kan meedoen. Idea/Eigen foto

Idea Soest helemaal thuis in online dansles geven

2 maart 2021 om 07:00 Podiumkunsten

SOEST Vorig jaar werd er volop gedanst, geboetseerd en gejongleerd in Idea. Nu is het normaal om te dansen in de huiskamer. Bijna een jaar geleden, om precies te zijn op 16 maart, was de eerste lockdown een feit. Een week later ging de eerste online les van start. Zo ontstond een bizar jaar vol creativiteit en flexibiliteit. Veel docenten van Idea doen niet anders meer.

Online lessen maken gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Ondanks begrip van iedereen voor de situatie waarin heel Nederland zicht bevindt, zijn er nieuwe technieken nodig om online les te kunnen geven. Naast videoconferencing maken de docenten lesfilmpjes die ze opsturen naar cursisten. Vaak worden deze filmpjes gestreamd naar het televisiescherm in de huiskamer. ,,Het is wel even wennen”, zegt dansdocent Saskia van der Kreke, ,,om jezelf op z’n groot scherm terug te zien”. Leuke bijkomstigheid is dat broertjes, zusjes en soms ook pappa’s en mamma’s meedoen met de les.

Om de 1,5 meter te kunnen waarborgen is vorig seizoen ook buiten gedanst, of zijn groepen gesplitst en zijn de structuren van de lessen aangepast. Normaal gesproken wordt door de dans, musical en circusleerlingen het seizoen afgesloten met een eindvoorstelling in de Theaterzaal van Idea. Ook hier is een alternatief voor gevonden met verrassende resultaten waaronder de film ‘Circus got talent’, een streetdance/hiphop film en een musicalfilm!

TECHNIEKEN Bij lessen beeldende kunst en digitale media, zijn verschillende materialen en technieken nodig, dan is het helaas niet altijd mogelijk een online oplossing te bedenken. Deze lessen liggen tijdelijk stil en worden op een ander moment ingehaald zodra Idea weer opengaat. Inmiddels worden ook veel taalcursussen van de Volksuniversiteit online gegeven.

Met financiële steun van fondsen zijn benodigde apparatuur aangeschaft

SUBSIDIES Voor de ontwikkeling van het online lesgeven zijn achter de schermen verschillende fondsen aangeschreven en subsidies aangevraagd en toegekend. Met behulp van het Innovatiebudget OAK (Stichting Overleg Arbeidsvoorwaarden Kunsteducatie) is benodigde apparatuur aangeschaft, zoals; een videomixer, streamers, conferentiemicrofoons en Zoom-accounts. Recentelijk is ook bij het Cultuurinnovatiefonds een aanvraag gedaan door het POCU (het Provinciaal Overleg Cultuureducatie Utrecht) waar Idea onderdeel van uitmaakt. Het doel is om met deze subsidie tot een digitaal kennisplatvorm te komen. Hierbij worden de mogelijkheden van een digitale leeromgeving bijvoorbeeld gekoppeld aan een fysieke muziekles, een theaterrepetitie of een cursus beeldhouwen.

FRUSTRATIES Natuurlijk zitten er ook nadelen aan online lesgeven. Zo werkt de techniek niet altijd mee en dat kan frustraties opleveren. Daarnaast zijn sommige oudere cursisten nog niet helemaal thuis op het gebied van smartphone, Zoom of Teams maar oefening baart kunst!

Idea: ,,Al met al heeft dit jaar duidelijk gemaakt dat mensen elkaar nodig hebben om (nieuwe)digitale middelen vorm, inhoud en betekenis te kunnen geven. Het motto daarbij is: gaat er iets mis, dan lach je erom en probeer je het gewoon nog eens.”

advertentie
advertentie